Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

PS Cristian: „În Sanctuarul de la Cărbunari, suntem cu toții acasă!”

asda

„Biserica trebuie să fie o casă deschisă, în care fiecare să se simtă iubit și acceptat”, afirmă Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar „în Sanctuarul de la Cărbunari, suntem cu toții acasă”. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian a oficiat, sâmbătă, 20 mai 2023, Sfânta Liturghie la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), cu ocazia tradiționalului pelerinaj de primăvară, organizat de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Protopopiatul Român Unit Blaj.

După ce le-a transmis pelerinilor binecuvântarea și comuniunea de rugăciune din partea Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Episcopul Auxiliar i-a indemnat pe participanți să se roage pentru convertirea celor care nu se află comuniune cu Dumnezeu și să-și valorifice virtuțiile creștine, pe modelul Fericiților Episcopi martiri greco-catolici, care au slujit și la acest Sanctuar, în timpuri potrivnice Bisericii noastre:

„Maica Sfântă spunea, în apariția de la Banneux (Belgia) că este mama tuturor celor care știu că sunt săraci, iar aici, la Cărbunari, Biserica noastră, în acele timpuri, a știut să aducă acest mesaj. Prin prezența la acest sanctuar, noi o venerăm pe Fecioara Sfântă ca fiind Împărăteasa săracilor, a noastră, a tuturor. Îi îndemn pe toți pelerinii să aibă un gând cu totul special de rugăciune astăzi pentru cineva care este departe de Dumnezeu și să-i cerem Maicii Sfinte să încălzească sufletele celor aflați în această situație.

Ne spunea Papa Francisc, acum patru ani pe Câmpia Libertății, că acum este rândul nostru să luptăm, așa cum au luptat, la vremea lor, cei Șapte Fericiți Episcopi martiri, pe care tocmai îi beatificase. Trebuie să ne câștigăm mântuirea, să ne apropiem de Dumnezeu și să-L lăsăm să ne transforme viețile. Să-i avem în acest drum spiritual ca model pe cei Șapte Fericiți Episcopi. Să ne propunem să fim ca ei, așa cum a spus și Sfântul Părinte: exemple vii de milostivire și libertate. Ei erau oameni liberi și verticali, care au știut să pună legea lui Dumnezeu în fața oricăror interese. Care au știut că libertatea cea adevărată nu înseamnă oportunism sau să faci ce vrei, ci să-l alegi întotdeauna pe Cel care te-a chemat. Să învățăm din milostivirea Domnului și din atitudinea lui Isus, de a-i primi și de a-i aborda pe ceilalți. Biserica trebuie să fie o casă deschisă în care fiecare să se simtă iubit și acceptat.

Biserica din Cărbunari, o biserică mică, ne spune de fapt care este misiunea Bisericii noastre, aceea de a fi prezenți în mijlocul societății, de a fi semn vizibil al Împărăției lui Dumnezeu, de a dărui oamenilor acest mesaj de pace și de îndurare. În această biserică mică ne așteaptă mereu Isus și Maica Sfântă. În această biserică mică, precum este și Biserica Greco-Catolică, ne regăsim cu toții acasă”, a spus Episcopul Auxiliar.

Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Cristian împreună cu un sobor de preoți din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, a fost momentul central al pelerinajului de la Sanctuarul închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), la care au participat sute de pelerini veniți din toate Protopopiatele Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Alături de aceștia s-au aflat pelerini din Eparhiile Greco-Catolice de București și de Cluj-Gherla, precum Grupul de cercetași „Sfântul Francisc” din Râmnicu Vâlcea și grupul copiilor din parohiile Someșeni și Florești. Aceștia din urmă au și interpretat pricesne în cadrul oficiului liturgic, la care răspunsurile au fost date de corul studenților teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire” Blaj.

Sfânta Liturghie Arhierească s-a încheiat cu rugăciunile de consfințire a famililor la Fecioara Săracilor.

Părintele Petru Dumitru, Rectorul Sanctuarului, le-a mulțumit Preasfinției Sale Cristian, preoților concelebranți, persoanelor consacrate și credincioșilor, pentru participarea în comuniune de rugăciune și pentru buna desfășurare a acestui pelerinaj și i-a invitat, pe toți cei prezenți, la o agapă frățească.

Pelerinajul la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), desfășurat sâmbătă 20 mai 2023, s-a încheiat cu Paraclisul Maicii Domnului.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș