Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

„Clujul universitar după Marea Unire și Școlile Blajului”. Conferința Prof. univ. dr. Sorin Nicu Blaga

28/09/2022 at 01:44PM

Profesorul universitar doctor Sorin Nicu Blaga, reputatul medic cardiolog originar din Blaj, a susținut, luni 26 septembrie 2022, conferința „Clujul universitar după Marea Unire și Școlile Blajului”, în cadrul căreia a făcut o scurtă, și foarte convingătoare, istorie a contribuției profesorilor și absolvenților școlilor blăjene la dezvoltarea învățământului universitar clujean românesc. Manifestarea, desfășurată în prezența Preasfinției Sale Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a avut loct la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj și a făcut parte din seria conferințelor „populare” propuse de AGRU Blaj și Parohia Blaj I.

pictures

PS Cristian: „Mesajul Sfintei Fecioare de la Banneux, foarte actual în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”

26/09/2022 at 05:34PM

Mesajul Preasfintei Fecioare Maria din a cincea apariție de la Banneux, care îi mărturisește Mariettei Beco, „Eu vin să alin suferința!”, tema pelerinajului organizat sâmbătă, 24 septembrie 2022, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), este „foarte actual, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”, afirmă Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, cu această ocazie.

pictures

Vizită arhierească în Parohia Băița (Mureș), Protopopiatul Teaca

26/09/2022 at 05:28PM

În Duminica a 18-a după Rusalii (a Pescuirii minunate), 25 septembrie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Greco-Catolice Băița, protopopiatul Teaca, județul Mureș, o adevărată pepinieră de vocații, care a dat Bisericii un număr mare de preoți, călugărițe și absolvenți de teologie greco-catolică.

pictures

Anunț: Sâmbătă, 24 septembrie 2022, pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj)

17/09/2022 at 12:28PM

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, organizează sâmbătă, 24 septembrie 2022, un pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). Tema pelerinajului o constituie mesajul Preasfintei Fecioare Maria din a cincea apariție de la Banneux, care îi mărturisește Mariettei Beco: „Eu vin să alin suferința!"

pictures

Hramul Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” Stânceni

16/09/2022 at 05:23PM

Miercuri, 14 septembrie 2022, a avut loc sărbătoarea hramului Sanctuarului Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni. La acest eveniment a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcopul auxiliar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinţei Episcopale din România.

pictures

PS Cristian, prezent la Mediaș, la manifestările dedicate memoriei victimelor comunismului din România

15/09/2022 at 03:22PM

La invitația Asociației Foștilor Deținuți Politici - Filiala Mediaș și a Primăriei Municipiului Mediaș, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, la ceremonia de comemorare a victimelor comunismului din România, desfășurată miercuri, 14 septembrie 2022, la Mediaș, județul Sibiu, cu prilejul sărbătorii „Înălțarea Sfintei Cruci”.

pictures

Hramul parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Visuia

12/09/2022 at 11:57AM

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, credincioșii greco-catolici din Visuia, Protopopiatul Sărmașu, au sărbătorit hramul parohiei „Nașterea Maicii Domnului”. Tot cu această ocazie a avut loc și tradiționalul pelerinaj la Visuia, iar un număr mare de credincioși s-au bucurat, prin rugăciune, de acest moment înălțător.

pictures

„Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”

06/09/2022 at 02:11PM

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, în curtea Castelului Mitropolitan din Blaj, a avut loc „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”, organizată de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș. La acest eveniment au fost prezenți Preasfinția Sa Cristian Crișan, membri ai comunității locale, credincioși din Protopopiatul Blaj, tineri, studenți, reprezentanți ai firmei care elaborează documentația tehnico-economică a proiectului, dar și o delegație a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), condusă de IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni.

pictures

„Vă mulțumesc pentru solidaritatea voastră!” Arhiepiscopul american Borys Gudziak în Catedrala Blajului

05/09/2022 at 05:30PM

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni, a mulțumit poporului român și Bisericii Greco-Catolice din România, „o Biserică a Martirilor”, pentru sprijinul și solidaritatea cu poporul ucrainean, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie Arhierească, pe care a concelebrat-o, alături de Preasfinția Sa Cristian, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, duminică, 4 septembrie 2022.

pictures

Anunț: „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”

01/09/2022 at 09:59AM

Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș invită persoanele interesate la „Ziua porților deschise - Amenajarea viitorului Muzeu al Bisericii Greco-Catolice din România”, care se va desfășura sâmbătă, 3 septembrie 2022, începând cu ora 10:30, în curtea Castelului Mitropolitan din Blaj, strada Petru Pavel Aron, Nr. 2.

pictures

Comunicat: IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

31/08/2022 at 03:47PM

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucraineni, va vizita, în zilele de 3 și 4 septembrie 2022, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Arhiepiscopul Gudziak, care se află în fruntea unei delegații a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), va participa, în cele două zile, la Sfintele Liturghii Arhierești celebrate la Blaj, se va întâlni cu Cardinalul Lucian, va susține o conferință la Târgu Mureș și va vizita instituțiile Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, din Blaj, care beneficiază de programe finanțate de USCCB.

pictures

Episcopul Atanasie Anghel, comemorat în Catedrala Blajului, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice

21/08/2022 at 09:06AM

Episcopul Atanasie Anghel (1660-1713), artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, a fost comemorat vineri, 19 august 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, locul în care este depusă racla cu osemintele sale, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

pictures

Pelerinajul anual la Mănăstirea Chiheru de Jos, de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

19/08/2022 at 12:08PM

Un număr mare de credincioși greco-catolici a participat și în acest an la pelerinajul anual de la Mănăstirea Greco-Catolică Chiheru de Jos (județul Mureș). Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Crucii, desfășurată pe drumul ce urcă la mănăstire, și a continuat cu Sfânta Liturghie, la care au concelebrat Părintele Dan Voicu, Părintele Zaharie Farcaș și Părintele Profesor Doctor Ioan Mitrofan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj.

pictures

Episcopul Atanasie Anghel va fi comemorat la Blaj, vineri 19 august

18/08/2022 at 10:51AM

Episcopul Atanasie Anghel, artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, va fi comemorat vineri, 19 august 2022, de la ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

pictures

PS Cristian: „De la Banneux până la Cărbunari, Maica Sfântă nu încetează să ne cheme la convertire”

16/08/2022 at 03:10PM

Câteva sute de credincioși au participat luni, 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). La Sfânta Liturghie, celebrată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, după ce le-a adus participanților salutul Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Episcopul Auxiliar a vorbit despre semnificația acestei importante sărbători a Bisericii și a prezenței pelerinilor la unul dintre sanctuarele dedicate Fecioarei Maria.

pictures

Zi de „transfigurare sufletească” la Sanctuarul Stânceni

09/08/2022 at 10:56AM

Pentru a sărbători în modul cel mai edificator cu putință hramul bisericii „Schimbarea la Față” a Schitului „Sfânta Cruce” din Stânceni, Maica Eliane a organizat, ca în fiecare an, în ziua de 6 august 2022, o celebrare deosebită și un Colocviu, deopotrivă ecumenic și inter-religios, având ca temă principală cartea biblică a Cântării Cântărilor.

pictures

Vizita Excelenței Sale Roland Minnerath, Arhiepiscop emerit de Dijon (Franța), in Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

05/08/2022 at 04:01PM

Arhiepiscopul emerit de Dijon (Franța), Excelența Sa Roland Minnerath, s-a aflat la Blaj, în zilele de 4 și 5 august 2022, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Mons. Roland Minnerath efectuează în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș o vizită de trei zile, care se va încheia sâmbătă, 6 august, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major de la Stânceni.

pictures

Anunț: Conferință despre ecumenism la Blaj

02/08/2022 at 11:56AM

Joi, 4 august 2022, ora 18:30, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, va avea loc, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, o conferință despre ecumenism, susținută de Arhiepiscopul emerit de Dijon (Franța), Excelența Sa Roland Minnerath.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din parohia Brateiu, Protopopiatul Mediaș

01/08/2022 at 04:42PM

În Duminica a VII-a după Rusalii (Vindecarea celor doi orbi), 31 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Brateiu, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu.

pictures

Anunț: Pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

29/07/2022 at 12:30PM

Pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni

pictures

Anunț: Pelerinaj arhieparhial la Sanctuarul ”Fecioara Săracilor” de la Cărbunari-Blaj

27/07/2022 at 12:30PM

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Protopopiatul Român Unit -Blaj organizează luni, 15 august 2022 cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

pictures

BLAJ: Întâlnire de lucru pe tema pastorației tinerilor

27/07/2022 at 09:35AM

Marți, 26 iulie, a avut loc la sediul Curiei Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș din Blaj o întâlnire de lucru a Birourilor pentru pastorația tinerilor și a copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, precum și a Departamentul pentru tineret din cadrul Eparhiei de Maramureș. Membri celor trei structuri au fost primiți de Pr. Flavius Florea, Vicar Administrativ al Arhieparhiei.

pictures

Rugăciune și comuniune în Parohia din Apalina, Protopopiatul Reghin

24/07/2022 at 02:48PM

Sâmbătă 23 iulie 2022, credincioșii Parohiei Apalina, Protopopiatul Reghin, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din parohia Gurghiu

24/07/2022 at 02:45PM

În Sâmbăta a VI-a după Rusalii, 23 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Gurghiu, Protopopiatul Reghin, județul Mureș.

pictures

Sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din parohia Șeica Mică

10/07/2022 at 04:30PM

În Sâmbăta a IV-a după Rusalii, 9 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din localitatea Șeica Mică, Protopopiatul Blaj, județul Sibiu.

pictures

Parohia Mănărade în zi de sărbătoare

04/07/2022 at 02:50PM

În Duminica a treia după Rusalii (a Predicii de pe munte), 3 iulie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mănărade, Protopopiatul Blaj.

pictures

ZILÉOS, în vizită la Blaj

30/06/2022 at 12:15PM

Conducerea Consiliului Internațional al Ziléos, o asociație dedicată pastoraţiei tinerilor, s-a aflat la Blaj, unde a avut o serie de întâlniri cu tinerii implicați în activitățile acestei asociații, dar și cu reprezentanți ai Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și ai instituțiilor partenere.

pictures

Despre film și despre Blaj, cu Irina-Margareta Nistor

29/06/2022 at 07:48PM

„Vocea filmelor”, reputatul critic de film Irina-Margareta Nistor, a susținut marți, 28 iunie 2022, la Palatul Cultural Blaj, conferința „E loc de BLAJini în vâltoarea noului val cinematografic?”. Cu această ocazie, participanții au putut viziona expoziția „În oglinda timpului”, semnată de artistul blăjean Valeriu Teodorescu, în cadrul căreia au fost prezentate portrete ale marilor actori din cinematografia românească și internațională.

pictures

A fost lansat site-ul oficial al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș

29/06/2022 at 06:25PM

Miercuri, 29 iunie 2022, de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost lansat noul site oficial al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, www.aegc.ro. Urmând îndemnul Papei Francisc de a utiliza mijloacele media ale secolului XXI pentru propovăduirea credinţei şi a valorilor creştine, apariția noului site completează oferta media prin care Biserica noastră vine în întâmpinarea credincioșilor.

pictures