Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Vizita la Blaj a Nunțiului Apostolic în Marea Britanie

asda

Joi, 25 mai 2023,  Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în Marea Britanie, s-a aflat în vizită la Blaj, unde a fost primit de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma. Au participat la această întâlnire Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, și Monseniorul Germano Penemote, însărcinat cu afaceri a.i. al Reprezentanței Pontificale în România. În cadrul vizitei de la Blaj, Excelența Sa a fost prezent în mijlocul studenților teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire”, alături de care a participat la o rugăciune comună și apoi a servit cina.

Excelența Sa Miguel Maury Buendía, care și-a încheiat în acest an misiunea de Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a primit din partea Cardinalului Lucian Mureșan o icoană, împreună cu relicve ale celor Șapte Fericiți Episcopi martiri, în semn de gratitudine pentru buna colaborare în cei opt ani în care a fost reprezentantul Sfântului Scaun în România, perioadă care a culminat cu vizita apostolică a Papei Francisc în România, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Excelența Sa a coordonat vizita istorică a Papei Francisc în România și l-a însoțit pe Sfântul Părinte la Blaj, în data de 2 iunie, cu ocazia beatificării celor Șapte Episcopi Martiri greco-catolici, morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste.

În perioada în care a fost Nunțiu Apostolic în România, Excelența Sa Miguel Maury Buendía s-a aflat în numeroase rânduri în Mica Romă, împreună cu Cardinalul Leonardo Sandri, fostul Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, dar și ca invitat la lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, concelebrând, alături de Ierarhii Bisericii noastre, în Catedrala Blajului.

După întâlnirea cu Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Excelența Sa Miguel Maury Buendía s-a deplasat la sediul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire”. În momentele petrecute alături de seminariști, Excelența Sa a amintit de cuvintele pe care le-a rostit, în limba română, în 2018, la conferința „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, desfășurată la Blaj, în care i-a invitat pe participanți să prețuiască trecutul, dar să fie în permanență atenți la prezent și viitor, pentru că numai așa putem duce mai departe valorile promovate de Biserica și școlile Blajului. Nunțiul Apostolic în Marea Britanie i-a îndemnat pe studenții teologi să nu uite aceste valori și să privească drept înainte, cu încredere și curaj.

În cadrul vizitei de la Blaj, Excelența Sa Miguel Maury Buendía a fost însoțit de Mons. Germano Penemote, însărcinat cu afaceri a.i. al Reprezentanței Pontificale în România.

Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Arhiepiscop titular de Italica, și-a început misiunea diplomatică în România în data de 5 decembrie 2015, iar în Republica Moldova în data de 25 ianuarie 2016. În data de 13 aprilie 2023, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit Nunțiu Apostolic în Marea Britanie, dată de la care Excelența Sa Miguel Maury Buendía și-a încheiat misiunea diplomatică în țara noastră și în Republica Moldova. Excelența sa a fost şi decanul corpului diplomatic acreditat la noi în ţară, după o veche tradiţie conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Sfântului Scaun în România.

Excelența Sa Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 şi încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obţinut licenţa în Teologie Dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) şi doctoratul în Drept Canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso din Roma (1987).

A intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc şi Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovenia, Macedonia şi Irlanda (1996-2004), iar din 2004 a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secțiunea pentru Relațiile cu statele. În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Nunțiul apostolic este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat sau o organizație internațională, adică șeful misiunii diplomatice. Conform normelor Dreptului internațional aprobate prin Convenția de la Viena din 1961, Nunțiul Apostolic are rangul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu aceleași prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat. În România, Nunțiul apostolic este și decanul corpului diplomatic.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș