Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Mons. Pompei Onofrei, omagiat în biserica Ursulinelor din Sibiu

asda

Duminică, 9 iulie 2023, Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea demonizaților din ținutul Gadarenilor), în Biserica Ursulinelor din Sibiu, a fost omagiat Mons. Pompei Onofrei, Praelatus Honorarius Sanctitatis Suae, la împlinirea a 25 de ani de la mutarea la Casa Tatălui Ceresc. La eveniment au participat Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, și Excelența Sa Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș,  a concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Protopop de Sibiu, Nicolae Popa, Părintele Protopop de Blaj, Cristian Rus, și un sobor de preoți din cele două protopopiate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala „Alegretto”.

În cuvântul de învățătură, Episcopul Cristian a evocat personalitatea Mons. Pompei Onofrei, care a ieșit biruitor din confruntările cu forțele răului:

„Isus, care prin puterea cuvântului Său i-a eliberat pe cei doi demonizați, ne întărește și ne susține în lupta împotriva răului, care, oricât de mare și de cumplit ar fi, nu poate învinge sufletul unit cu Dumnezeu. Pentru a învinge răul dezlănțuit asupra noastră este necesar ca Dumnezeu să domnească în inima noastră! Pentru că, nu-i așa, nu putem să slujim la doi domni.

Părintele Pompei Onofrei și-a dăruit întreaga viață lui Dumnezeu și sufletelor. Încercările dramatice prin care a trecut în anul 1940, când, fiind secretar al Fericitului Iuliu Hossu și paroh al Catedralei Schimbarea la față din Cluj, a trebuit să îndure violența autorităților hortiste, l-au pregătit sufletește pentru marea încercare a persecuției comuniste. Anchetat de mai multe ori în anii 1947-1948, arestat în 1949 și condamnat la detenție în 1952, va trece prin iadul închisorilor și lagărelor comuniste cu demnitate, rămânând fidel Bisericii Greco-Catolice și oferind mângâiere spirituală celorlalți deținuți. După ce a fost eliberat în anul 1964 din Penitenciarul de la Gherla, a venit la Sibiu, unde, modesta sa locuință devenită capelă clandestină, va fi o oază de spiritualitate și de credință pentru comunitatea greco-catolică din catacombe. Dacă datorită dârzeniei sale în apărarea Bisericii Greco-Catolice a fost numit vicarul de fier, în schimb pentru calitățile sale spirituale de îndrumător spiritual, îndeosebi al tinerilor, a rămas în amintirea noastră ca un adevărat părinte bun, înțelept și plin de credință. Comunitatea greco-catolică de aici, de la Sibiu, este rodul muncii și al rugăciunilor sale.

La împlinirea a 25 de ani de la trecerea sa în veșnicie, îl amintim cu recunoștință și îl rugăm pe Mântuitorul Isus Cristos să îl răsplătească cu fericirea cerească, alături de sfinții îngeri și de toți sfinții! În același timp, îi cerem lui Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sfinte, curajul și puterea de a exorciza răul din viețile noastre și din lume, făcând binele indiferent de prețul pe care trebuie să îl plătim”, a spus Episcopiul Auxiliar.

Sfânta Liturghie Arhierească s-a încheiat cu un moment de evocare, în cadrul căruia Doamna Sanda Tatu, Dr. Radu Urdea și Dr. Dănilă Mitea, persoane care l-au cunoscut pe Mons. Pompei Onofrei, au vorbit despre activitatea celui omagiat.

La final, Preasfinția Sa Cristian a mulțumit, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, comunității greco-catolice din Sibiu și tuturor celor care au adus un omagiu Mons. Pompei Onofrei.

 

Mons. Pompei Onofrei (24 iunie 1909 - 5 mai 1998), Protopop de Sibiu, a făcut studiile teologice la Blaj, iar în anul 1934 a fost hirotonit preot. A fost secretar al Episcopului de Cluj-Gherla, Fericitul Iuliu Hossu. După Dictatul de la Viena, din 1940, a fost arestat de autoritățile hortiste de ocupație și condamnat la moarte. Așa cum mărturisea, prin lucrarea Harului lui Dumnezeu, a scăpat în mai multe rânduri de această pedeapsă, reușind să fugă la Sibiu, oraș în care s-a stabilit.

După 1947, Mons. Pompei Onofrei a cunoscut prigoana comunistă. În urma refuzului de a trece la Biserica Ortodoxă Română, a fost anchetat și reținut de mai multe ori, fiind arestat în 1949. În anul 1952 a fost condamnat la patru ani de muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră. După executarea pedepsei, a fost mutat la închisorile din Brașov, Codlea, Jilava și Gherla, autoritățile comuniste susținând că pedeapsa nu și-ar fi atins scopul. A fost eliberat la 4 august 1964, în urma decretului de grațiere generală emis de autoritățile comuniste.

A revenit la Sibiu, unde, după numeroase încercări, a primit dreptul să slujească ca preot în ritul romano-catolic, activitatea sa fiind monitorizată de Securitate până la căderea regimului comunist, în 1989. În tot acest timp, a slujit, clandestin, în ritul greco-catolic, în camera în care locuia. Printre participanții la slujbele oficiate în locuința sa s-a aflat și Doamna Carmen Iohannis, fiică spirituală a Mons. Pompei Onofrei.

După 1990, Mons. Pompei Onofrei a luptat pentru recunoașterea tuturor drepturilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reintrată în legalitate, precum și pentru retrocedarea lăcașelor de cult confiscate în 1948. A fost numit Prelat Papal (Praelatus Honorarius Sanctitatis Suae), de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, pe 12 noiembrie 1991, ca vrednic mărturisitor al credinței în timpul persecuției comuniste. Astăzi, o stradă din municipiul Sibiu îi poartă numele.

Biserica fostei Mănăstiri a Ursulinelor din Sibiu, care datează din 1479, este folosită, începând cu anul 1992, de Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Sibiu, ca lăcaș de cult pentru serviciile religioase.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș