Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Decernarea Premiului de Excelență „Profesor Grigore Ciortea”

asda

Duminică, 23 iulie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, a avut loc decernarea Premiului de Excelență „Profesor Grigore Ciortea”, instituit în anul 2022 la inițiativa Doamnei Gabriela Livia Ieremia, fiica acestuia.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București, împreună cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore donec aliter provideatur și Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Părintele Dan Popescu, Vicar cu preoții al Eparhiei de București, Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Pr. Florian Guțiu, Rector al Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire”, Pr. Ciprian Suciu, Vicerector al Seminarului, Pr. Cristian Barta, Decan al Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Pr. Anton Rus, Director al Departamentului Blaj – Facultatea de Teologie Greco-Catolică și un sobor de preoți.

Premiul de Excelență este acordat șefului de promoție (studentului seminarist care deține cea mai mare medie la finalul anilor de studii, cu frecvență la zi și finalizarea examenului de licență), în amintirea profesorului de istorie Grigore Ciortea, cu scopul de a stimula interesul pentru cercetarea și cunoașterea Teologiei în rândurile studenților seminariști ai Facultății de Teologie Greco-Catolică (Departamentul Blaj) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În acest an, studentul seminarist recompensat cu acest premiu a fost ipodiaconul Cosmin Sîrbu, având media generală 9,81.

Părintele Cristian Barta a dat citire mesajului transmis de Doamna Dr. Gabriela Livia Ieremia, care, din păcate, nu a putut fi prezentă la acest eveniment. Doamna Ieremia i-a felicitat și încurajat pe toți studenții seminariști, în mod particular pe ipodiaconul Cosmin, urându-le multe satisfacții spirituale în drumul spre Sfânta Taină a Preoției. De asemenea, fiica Profesorului Ciortea a făcut o emoționantă mărturisire despre importanța școlilor Blajului: „Sunt binecuvântată că am putut susține acest Premiu de Excelență în amintirea tatălui meu, fost elev al liceului Sfântul Vasile cel Mare și apoi al Facultății de Teologie din Blaj. Perioada petrecută în Mica Romă în anii tinereții sale a reprezentat un important crâmpei de viață în pregătirea și formarea sa intelectuală.”

 

A consemnat Pr. Ciprian Suciu

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

 

Despre Profesorul Grigore Ciortea

 

Profesorul Ciortea este reprezentantul unei generații bazate pe o riguroasă pregătire universitară, reprezentant atât al unei elite ecleziastice ardelene, cât și a unei elite laice, cele două având o contribuție majoră la mișcarea națională românească. Viața și activitatea ilustrului profesor Grigore Ciortea trebuie să fie cunoscute și apreciate de publicul larg, pentru a putea să înțelegem această dimensiune a istoriei din Transilvania.

Cu adevărat, prin personalitatea sa, se vădește cum Biserica Blajului și Școlile sale au știut și știu să rodească pentru neamul românesc făclii de lumină și de cunoaștere în toate momentele cruciale din devenirea noastră istorică și culturală. Și tocmai în această devenire avea să se cristalizeze în vocația și misiunea Bisericii Greco-Catolice în planul lui Dumnezeu, urmând cu sfințenie pilda înaintașilor noștri, aceea de a arunca sămânța cea bună în pământul românesc.

Profesorul Grigore Ciortea s-a născut în data de 18 mai 1895, în localitatea Teiuș din județul Alba.

În anul 1914 a absolvit cursurile Liceului Teologic greco-catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, iar apoi a urmat cursurile Academiei Teologice din Blaj, între anii 1914-1918.

Ulterior, tânărul Grigore Ciortea a urmat cursurile Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității din București. A obținut licența în istorie și geografie în 1922. Între timp, s-a angajat ca profesor suplinitor la Liceul „Tomis” din București, apoi la Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, județul Sibiu. La 1 septembrie 1925 a fost numit ca profesor la Liceul de Băieți „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. În cadrul acestei instituții, Grigore Ciortea a funcționat ca profesor de istorie, geografie și educație morală între anii 1925-1940 și apoi între anii 1945-1948.

A fost director al Liceului „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș în 3 perioade: 8 decembrie 1928 - 15 ianuarie 1935; 1 octombrie 1938 - 30 noiembrie 1940; 6 august 1945 - 10 februarie 1948. În această calitate a dat dovadă de spirit gospodăresc, inițiativă cetățenească și muncă neobosită, coordonând atât Liceul, cât și internatul de băieți.

Grigore Ciortea a fost autorul moral al monumentului lui Alexandru Papiu Ilarian, ridicat în fața clădirii Liceului din Târgu-Mureș. Eforturile și strădaniile sale au fost împlinite la 1 decembrie 1930, când s-a desfășurat festivitatea de dezvelire a acestuia, festivitate organizată și coordonată de către dânsul.

În calitatea sa de director, Grigore Ciortea a întocmit și a publicat Anuarul Liceului de băieți „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș – „10 ani de activitate 1919-1929”, urmat de Anuarele anilor școlari din 1929-1930, până în anul 1934-1935, toate reflectând munca depusă în Liceu de către elevi și profesori în acele perioade istorice.

Pe plan cultural, profesorul Grigore Ciortea a fost membru activ al societății Mureșene „Astra”, organizând numeroase conferințe științifice și publicând peste 60 de articole în organul săptămânal al „Astrei Mureș”.

Pe plan politic, profesorul Grigore Ciortea a fost membru în conducerea organizației Mureș a Partidului Național Țărănesc. În perioada interbelică, Domnia Sa a deținut și alte funcții: secretar al Asociației Profesorilor Secundari, secția Târgu-Mureș; membru al Ligii Antirevizioniste din Târgu-Mureș; membru al Universității Libere a Mureșului Superior și comandantul Legiunii Mureș a cercetașilor (străjerilor).

Pentru întreaga sa activitate, profesorul Grigore Ciortea a fost răsplătit cu Ordinul „Steaua României” în grad de Ofițer (1930) și cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler (1932).

În perioada grea legată de consecințele dictatului de la Viena, 1940-1945, profesorul Grigore Ciortea a predat la Liceul din orașul Aiud, județul Alba. În anul 1948, după reorganizarea învățământului după model sovietic, a fost transferat la Școala Pedagogică Română din Reghin.

Asemenea multor oameni de seamă ai Bisericii și ai neamului nostru, Grigore Ciortea a suferit în perioada comunistă detenție timp de doi ani (1952-1954) la București și la Galați, pentru valorile în care credea și pe care le mărturisea.

La data de 15 august 1952, a fost arestat și condamnat de către organele de Securitate fără a fi judecat.

Renumitul profesor a ieșit din închisoare cu o stare de sănătate grav alterată la data de 15 iunie 1954 și s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani, la Reghin, în ziua de 22 februarie 1962. După șapte ani, osemintele sale au fost strămutate în cimitirul Bisericii de Piatră din Târgu-Mureș.