Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Hramul Parohiei Greco-Catolice Blaj II „Adormirea Maicii Domnului” - Capela Arhiereilor

asda

Duminică, 20 august 2023, Duminica a XI-a după Rusalii (a datornicului nemilostiv), Parohia Greco-Catolică Blaj II „Adormirea Maicii Domnului” - Capela Arhiereilor Blaj și-a sărbătorit hramul. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Credincioșii prezenți au avut ocazia să se roage la icoana miraculoasă a Sfintei Fecioare de la Mănăstirea de la Bixad, expusă începând cu Vecernia Duminicii, care astăzi se găsește în Mănăstirea baziliană din Prilog (Maramureș).

Sfânta Liturghie a fost celebrată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Preasfinția Sa Claudiu. Au concelebrat: Pr. paroh Liviu Ursu, Vicar judecătoresc, Pr. Flavius Florea, Vicar administrativ, Pr. viceparoh Ștefan Dumitraș, Cancelar al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Pr. Protoegumen Ermil Jurja OSBM, Pr. Marius Neagoe, Pr. Petru Dumitru, Pr. Ieromonah Severian Stupinean OSBM, Pr. Lucian Moșneag și diaconul Rareș Vestemean. Răspunsurile au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj, dirijat de Prof. Petru Tutelea și, instrumental-vocal, de tinerii Camelia, Benedict și Francisc Opreanu. La finalul oficiului liturgic, îndrăgiții interpreți Ina Todoran și Ovidiu Furnea au susținut un scurt recital de pricesne închinate Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a amintit despre semnificația prezenței icoanei de la Bixad la sărbătoarea de hram a parohiei greco-catolice Blaj II:

„Este o mare bucurie să celebrez la Blaj, în această Capelă a Arhiereilor, un loc cu atâtea semnificații pentru trecutul Blajului. Mă bucur că suntem aici, împreună, sub ocrotirea Maicii Sfinte de la Bixad, icoana ascunsă, în 1948, de credincioșii nostri, sub pământ și în alte locuri, iar datorită celor care s-au îngrijit de ea, astăzi icoana este în mijlocul nostru. Noi știm cum să ne apropiem de icoane și de religie. Nu sunt lucruri umane cele pe care le atingem, ca să ne meargă bine, ci sunt purtătoare de har, ca atunci când ne rugăm în fața lor să simțim o prezență puternică a Domnului și a Maicii Sfinte. Dar de icoana de la Bixad ne apropiem aducându-ne aminte de câți oameni s-au rugat în fața ei, de câte rugăciuni s-au făcut în fața ei! Și atunci ne atingem de această icoană, o venerăm și ne aducem aminte de harul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Că același Dumnezeu, care i-a ascultat pe cei care s-au rugat în acele vremuri și i-a ajutat să treacă prin prigoana comunistă, este și astăzi prezent printre noi. În asta constă puterea imaginilor sau puterea relicvelor!”

Episcopul de Cluj-Gherla a vorbit și despre sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” și i-a invitat pe cei prezenți, ca fii ai Maicii Sfinte, să urmeze calea Sfintei Fecioare, pentru a-L întâlni pe Mântuitorul Isus Cristos:

„Astăzi sărbătorim hramul Parohiei Blaj II, «Adormirea Maicii Domnului»! Este sărbătoarea care ne aduce aminte că moartea nu mai are putere asupra noastră. Prin moartea și Învierea Mântuitorului Isus Cristos și prin botezul nostru, moartea devine o trecere înspre adevărata viață. [...] Aceasta este credința noastră, de aceea suntem astăzi aici, de aceea Biserica ne invită să venim la Sfânta Liturghie. «Adormirea Maicii Domnului» ne spune să nu ne fie frică! Fiindcă Maica Sfântă adoarme, nu moare, ci adoarme, de aceea este numită atât de frumos această sărbătoare! Maica Domnului închide ochii pentru o clipă și îi deschide în viața veșnică. Și ne spune că și pentru noi va fi la fel! De aceea noi spunem că suntem fiii Maicii Sfinte! Dacă noi suntem fiii Maicii Sfinte, și noi vom merge pe această cale! [...] Pentru a fi fiii Maicii Sfinte și pentru a-L întâlni pe Isus înviat, trebuie să încercăm să facem ceea ce Maica Sfântă a făcut. Primul pas a fost făcut în momentul Bunei Vestiri, unde îngerul îi vorbește despre planul lui Dumnezeu cu ea și chiar dacă nu-l înțelege pe deplin, Maica Sfântă spune «Fie mie după cuvântul tău». Cam asta trebuie să facem și noi, fiindcă Dumnezeu are o misiune cu fiecare dintre noi și, într-o anumită măsură, l-am descoperit deja. Am văzut că Dumnezeu lucrează prin noi pentru binele celorlalți. Avem încă mult de descoperit și ca să facem asta e nevoie de o relaționare cu Dumnezeu. Doar El ne spune cine și ce suntem cu adevărat, care este misiunea noastră în această viață! Cu toții avem una și pentru o descoperi trebuie să ne regăsim aici, în fața altarului, pentru a-i cere lui Dumnezeu ca, pe urmele Maicii Sfinte, și noi să putem spune, în fiecare zi, «Fie mie după cuvântul tău»!”

La final, Părintele paroh Liviu Ursu a mulțumit celor prezenți la acest moment înălțător de comuniune și de har, Preafericirii Sale Cardinal Lucian și Preasfinției Sale Claudiu, autorităților, preoților și tuturor credincioșilor care au făcut ca această sărbătoare să fie una cu adevărat specială. Totodată, Părintele paroh a adus mulțumiri călugărilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare care au însoțit icoana Fecioarei Maria de la Bixad la sărbătoarea parohiei.

Din partea autoritățlor locale au fost prezenți primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, și viceprimarul orașului, Livia Mureșan.

Serbarea hramului Parohiei Greco-Catolice Blaj II „Adormirea Maicii Domnului” - Capela Arhiereilor Blaj s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au participat toți cei prezenți.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș