Sâmbătă, 20 ianuarie 2024, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major „Sfânta Cruce” de la Stânceni (Mureș), a fost organizat un program de rugăciune și meditații, cu ocazia Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. La acest moment a participat, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.
Programul a început cu Ora a VI-a canonică, care a fost urmată de Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care au asistat credincioşi de diferite confesiuni. Lectura evanghelică a fost cea aleasă în acest an spre meditaţie de către Consiliul Ecumenic al Bisericilor, mai precis de către un comitet ecumenic al creştinilor din Burkina Faso – Pilda samarineanului milostiv (Lc 10, 25-37). Cuvântul de învăţătură la această lectură a fost rostit de Părintele dr. Hans Bruno Fröhlich, Protopop de Sighişoara al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Biserica Luterană).
A urmat masa de prânz, în trapeza Schitului, iar în a doua parte a zilei, au fost prezentate o serie de expuneri cu tematică ecumenică şi inter-religioasă. Gazda evenimentului, Maica Eliane, întemeietoarea și Superioara Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Stânceni, a făcut o introducere a programului de meditații.
Prima expunere a fost a cea a Preasfinției Sale Cristian. După ce a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Episcopul a prezentat modul în care s-a reflectat preocuparea ecumenică în lucrările recentului Sinod Roman, desfășurat în luna octombrie 2023, în Cetatea Vaticanului.
A urmat apoi Preşedintele comunităţii evreieşti din judeţul Mureş, dr. Vasile Dub, care a vorbit despre unele paradoxuri ale identităţii evreieşti, domnia sa amintind și despre recentele evenimente din Israel.
Dr. Marius Crişan, teolog ortodox, cercetător în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de traducător, a prezentat o carte a unui teolog catolic italian, Piergiorgio Taneburgo, din Ordinul Fraților Minori Capucini. Volumul „Ecumenismul rădăcinilor. Orizontul cultural și spiritual al dialogului ortodox-iudaic, văzut prin ochii unui autor catolic”, urmează să apară în curând la Editura Presa Universitară Clujeană.
Părintele dr. Mihai Ştefănescu, în ultima prezentare a zilei, a vorbit despre o impresionantă lucrare, în 7 volume, care are ca temă centrală Imaculata Concepţiune a Sfintei Fecioare Maria, înţeleasă ca o nouă creaţie.
După o pauză de gustare, întâlnirea s-a încheiat, în biserica Schitului, cu slujba Vecerniei Mari, la care cuvântul învăţătură a fost împărtăşit de Părintele Zoltan David, Parohul romano-catolic din comuna Stânceni.
La evenimentul de la Stânceni a fost prezent și primarul comunei Stânceni, Ştefan Bicăjan.
A consemnat Pr. Cornel Dîrle, pentru Biroul de Presă al Arhieprahiei de Alba Iulia și Făgăraș