Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Icoană a celor șapte Fericiți Episcopi martiri dăruită Papei Francisc de Prim-Ministrul României

asda

O icoană a celor șapte Fericiți Episcopi martiri greco-catolici români, pictată de artistul clujean Marian Furtună, a fost dăruită Papei Francisc de către Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, cu ocazia audienței pe care premierul României a avut-o joi, 15 februarie 2024, cu Sfântul Părinte, la Vatican.

Papa Francisc l-a primit  în audiență pe Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, care se află la Roma pentru un summit comun al Guvernelor României și Italiei.

Audiența la Papa Francisc a început la ora 8:45 și s-a încheiat la ora 9:15, în Biblioteca Privată a Palatului Apostolic din Vatican. La tradiționalul schimb de daruri, Sfântul Părinte i-a oferit premierului român un basorelief în bronz, intitulat „Accoglienza” (Ospitalitate – tr. n.), o colecție de documente papale, Mesajul pentru Ziua mondială a păcii din acest an, cartea cu Rugăciunea Papei din 27 martie 2020 (”Statio Orbis”) și un volum despre apartamentul pontifical al audiențelor.

La rândul său, prim-ministrul României i-a oferit Sfântului Părinte o icoană a celor șapte Episcopi martiri greco-catolici români, beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj în 2 iunie 2019, pictată de artistul clujean Marian Furtună, precum și câteva produse tradiționale românești, informează Vatican News.

Sfântul Părinte a fost profund impresionat de exemplul luminos al celor șapte Episcopi martiri, despre care afirmase, în urma cu cinci ani, pe Câmpia Libertății din Blaj, că reprezintă modele autentice de libertate și milostivire:  „În fața persecuției aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la tot felul de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire”.

„Astăzi am avut ocazia specială să discut la Vatican cu Sanctitatea Sa Papa Francisc şi să-i exprim recunoştinţa pentru sprijinul acordat comunităţilor româneşti din Italia şi din întreaga Europă”, a scris premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

După întrevederea cu Papa Francisc, premierul român și delegația guvernamentală au avut colocvii cu Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin, care a fost însoțit de Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, Secretar pentru Raporturile cu statele și organizațiile internaționale.

Sala de Presă a Sfântului Scaun, citată de Vatican News, a comunicat că „în cadrul colocviilor cordiale de la Secretariatul de Stat s-au făcut referințe la întărirea, la nivel înalt, a relațiilor dintre Sfântul Scaun și România, precum și la modalitățile de consolidare ulterioară a cooperării bilaterale, în beneficiul poporului român, în special în domeniul educațional”.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

asda