Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Episcopul Atanasie Anghel, comemorat în Catedrala Blajului, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice

asda

Episcopul Atanasie Anghel (1660-1713), artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, a fost comemorat vineri, 19 august 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, locul în care este depusă racla cu osemintele sale, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

Ceremonia a început cu slujba parastasului, catre a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți.

Personalitatea Episcopului Atanasie Anghel a fost evocată de profesorul universitar doctor Ion Buzași, în cadrul conferinței cu tema „Episcopul Atanasie Anghel, artizanul Sfintei Uniri”. Profesorul Ion Buzași a subliniat rolul decisiv pe care Vlădica Atanasie l-a avut în realizarea Unirii Bisericii românilor din Ardeal cu Biserica Romei, în contextul condițiilor sociale și religioase din jurul anului 1700. Profesorul Buzași a amintit despre necesitatea Unirii religioase cu Roma, modul în care a fost realizată și binefacerile acesteia și a încheiat cu câteva aprecieri ale unor personalități ale culturii române despre importanța Unirii cu Roma. În acele timpuri, Atanasie Anghel, „un precursor al Episcopului Inochentie Micu Klein”, a fost decisiv, prin cele două Sinoade de Unire pe care le-a condus (n.r. primul fiind organizat sub conducerea lui Teofil Seremi) în realizarea comuniunii cu Roma. „Unirea cu Roma ne-a salvat de pericolul pierderii identității noastre bisericești, ne-a dat Ierarhi curajoși și ne-a dat școlile românești. Fără Unirea cu Biserica Romei nu existau reprezentanții Școlii Ardelene și mișcarea de redeșteptare națională, nu exista Blajul pe care îl cunoaștem noi și nu existau atâtea binefaceri care au fost pentru neamul românesc”, a concluzionat profesorul universitar doctor Ion Buzași.

Manifestarea din Catedrala Blajului a continuat cu un recital de cântece religioase susținut de solista de muzică populară Marinela Baba.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfinția Sa Cristian Crișan a vorbit despre moștenirea pe care ne-a lăsat-o Episcopul Atanasie Anghel: „Gândindu-ne la Episcopul Atanasie Anghel, ne gândim la un moment crucial din istoria Bisericii din Ardeal și, implicit, din istoria poporului român. Vlădica Atanasie este mare pentru că a avut curajul de a repune într-o normalitate a istoriei Biserica din Ardeal, așa cum era la început. Își trăia spiritul său de oriental în comuniune cu Papa de la Roma. Înainte de 1054 orientalii erau în comuniune cu Sfântul Părinte, iar Atanasie a readus Biserica din Ardeal în această comuniune. Începând cu Episcopul Atanasie Anghel, continuând cu urmașii lui în scaunul episcopal, până la actualul Arhiepiscop al Bisericii Blajului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Biserica noastră își continuă misiunea sa profetică de a mărturisi, în sânul poporului român, faptul că a fi oriental și catolic în același timp nu este o contradicție, ci dimpotrivă, este o simbioză extrem de rodnică, care și-a dovedit lucrarea providențială.”

Manifestarea dedicată Episcopului Atanasie Anghel a fost organizată de Parohia Blaj I - Catedrală și de AGRU Blaj. Moderator al evenimentului a fost Ion Moldovan, președintele AGRU Blaj.

Episcopul Atanasie Anghel (1660-1713), prin Sinoadele celebrate la Alba Iulia în anii 1698-1701, a înfăptuit Sfânta Unire cu Scaunul Apostolic al Romei, el fiind numit înscăunat ca episcop unit în cadrul unei ceremonii desfășurate la Alba Iulia, în 25 iunie 1701. A trecut la cele veșnice în 19 august 1713, fiind îngropat în cimitirul Maieri din Alba Iulia. Rămășițele sale pământești au fost deshumate pe 2 octombrie 2013, fiind aduse, în Catedrala Blajului, în data de 15 octombrie 2013, an în care s-au împlinit 300 de ani de la moartea sa. Racla cu rămășițele pământești ale Episcopului Atanasie Anghel a fost așezată în altarul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj în data de 28 octombrie 2020, în cadrul unei ceremonii solemne, împreună cu cea a osemintelor Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș