Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Taina Sfântului Maslu în Parohia Greco-Catolică din Velț, Protopopiatul Mediaș

asda

Duminică, 12 mai 2024, Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma), s-a slujit Taina Sfântului Maslu în Parohia Greco-Catolică din Velț, Protopopiatul Mediaș, Județul Sibiu. Această tradiție de a se face Taina Sfântului Maslu la șapte zile după Învierea Domnului este o datină de peste un secol pentru credincioșii din Velț. 

La slujbă, alături de Părintele paroh Ilie Hrișcă, au concelebrat Părintele Septimiu Nicula - Protopop de Mediaș, Părintele Cristian Rus - Protopop de Blaj, Părintele Nicolae Oltean, Părintele Doru Velțan, Părintele Ioan-Solomon Costea și Părintele Pavel-Ovidiu Ursan.

În cuvântul de învățătură, Părintele Nicolae Oltean, Paroh al comunității din Tăuni, a vorbit despre sensul adevărat al bucuriei, care este cel spiritual, singurul care rămâne în veșnicie, dând exemplul Sfântului Apostol Toma, care a avut cu adevărat parte de o astfel de bucurie, prin credința de care a fost convins.

Parohia Velț, așa cum reiese din paginile Șematismului din anul 1932, a fost înființată în anul 1737. Pe parcursul secolelor, credincioșii din Velț au reușit să își păstreze destul de bine identitatea, tradițiile, valorile și demnitatea, transmise din generație în generație. De-a lungul timpului, Parohia din Velț a avut onoarea de a primi numeroși Episcopi de mare importanță în istoria Bisericii Române Unite, dar și a neamului românesc: Episcopul Ioan Lemeni (1837), Fericitul Episcop Martir Vasile Aftenie (1948), Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, PF Părinte Cardinal Lucian Mureșan (1997 și 2008) și PS Episcop Cristian Dumitru Crișan (2022).

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite și pentru această zi binecuvântată pentru comunitatea greco-catolică din Velț.


A consemnat Paul-Mihail Hrișcă