Cea de-a treia zi a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic 2024, de la Cheile Grădiștei, a fost marcată de activități spirituale și culturale profunde, menite să întărească unitatea și credința tinerilor. De la celebrarea Sfintei Liturghii în limba maghiară, prezidată de Arhiepiscopul Gergely Kovács, până la sesiuni de cateheză și discuții interactive, tinerii au fost încurajați să aprofundeze relația lor cu Dumnezeu și să își asume o viață de dăruire autentică. Atmosfera de comuniune a fost întregită de activități educative, culturale și muzicale, culminând cu un concert de muzică creștină, care a adus bucurie și speranță tuturor participanților.
Rugăciunea de dimineață i-a introdus pe tineri într-o atmosferă de pregătire pentru momentul central al zilei, Sfânta Liturghie în rit latin, celebrată în limba maghiară. Celebrarea a fost prezidată de Înalt Preasfinția Sa Gergely Kovács, Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, iar predica a fost rostită de Preasfinția Sa József-Csaba Pál, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a îndemnat tinerii să se deschidă spre Dumnezeu și i-a asigurat că aceste ore și zile petrecute la INTC vor rămâne mereu în viața lor, pentru că prezența lor aici „a fost dorită de Bunul Dumnezeu, pentru că El vrea să ne dăruiască ceva foarte frumos, nu ceva secundar: vrea să ne dăruiască viața Sa”. Totodată, Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre prietenia cu Isus, cea mai importantă prietenie a fiecăruia dintre noi, singura cale de a-și construi o viață nouă.
După Sfânta Liturghie, Don Riccardo Pincerato, directorul Biroului pentru Pastorația Tinerilor din cadrul Conferinței Episcopale Italiene, a susținut o cateheză plină de inspirație. Don Riccardo i-a invitat pe tineri să mediteze asupra gestului profund de iubire și de slujire pe care Isus îl face față de ucenicii Săi, spălându-le picioarele, un act de smerenie și de apropiere. Aceasta simbolizează nu doar curățarea fizică, ci și invitația de a ne iubi și de a ne sluji unii pe alții, așa cum Isus ne-a iubit. Iubirea autentică înseamnă să îți asumi o dăruire profundă față de ceilalți, fără a aștepta ceva în schimb, reflectând astfel iubirea divină. Cateheza a fost urmată de discuții în grupuri restrânse, conduse de animatori, iar concluziile au fost împărtășite la Scena Centrală.
Un alt moment emoționant a fost sesiunea „Episcopii ascultă tinerii”, în cadrul căreia Înalt Preasfinția Sa Gergely Kovács, Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, Preasfinția Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Preasfinția Sa László Kerekes, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, Preasfinția Sa József-Csaba Pál, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, Preasfinția Sa Jenő Schönberger, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, Preasfinția Sa Ioan Bot, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, au răspuns întrebărilor adresate de tineri, oferindu-le perspective profunde asupra iubirii creștine și a valorilor autentice atât de necesare în societatea digitalizată în care trăim.
Sfânta Liturghie și Cateheza au fost animate de către tinerii din Band INTC.
VIDEO AICI
După-amiaza a continuat cu un program variat de ateliere alternative. În cadrul acestora, tinerii au avut ocazia să participe la activități culturale, educative, muzicale și sportive, similare celor din ziua precedentă.
Un moment deosebit a fost prezența fraților Tibi și Alin Ușeriu, care au intrat într-un dialog motivațional captivant cu tinerii, moderat de pr. Francisc Doboș. Frații Ușeriu au împărtășit experiențe personale despre depășirea limitelor, iar tinerii au avut ocazia să le adreseze întrebări.
VIDEO AICI
Acatistul Maicii Domnului, celebrat de Preasfinția Sa Ioan Bot, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, a nutrit sufletele celor prezenți cu hrana spirituală atât de necesară fiecăruia dintre noi. Răspunsurile au fost oferite de seminariștii din cadrul Seminariilor Teologice Greco-Catolice de la Blaj, Cluj-Napoca și Oradea. Programul s-a încheiat cu un concert de muzică creștină, susținut de Band INTC și formațiile Anima din Cluj-Napoca și Suflet Tânăr din București, care au creat o atmosferă de comuniune și bucurie spirituală.
VIDEO AICI
Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș