Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Binecuvântarea bisericii greco-catolice din Moișa, Protopopiatul Râciu

asda

Cu vrerea Tatălui, cu puterea Fiului, cu împreună lucrarea Spiritului Sfânt, duminică 8 septembrie 2024, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a binecuvântat biserica cu hramul principal „Nașterea Maicii Domnului” și hram secundar „Fericitul Alexandru Rusu” din Parohia Greco-Catolică Moișa, Protopopiatul Râciu, la sfârșitul lucrărilor de renovare. 

La Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Cristian, au concelebrat Părintele Ioan Fărcaș, Protopop de Râciu, Părintele Ciprian Suciu, Rector al Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj, Părintele Paroh Marin Becan-Schipor, alături de un sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de seminariști de la Seminarul Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj.

În cuvântul de învățătură, Episcopul auxiliar a vorbit despre importanța binecuvântării acestei biserici pentru comunitatea greco-catolică din Moișa. „Comunitatea din Moișa a fost o adevărată vatră de credință și rezistență greco-catolică în perioada comunistă, datorită credincioșilor și a preoților de aici, care și-au riscat viața pentru Biserică în anii prigoanei comuniste”, a spus Episcopul Cristian, amintindu-se despre activitatea vrednicilor preoți Dumitru Poptămaș, Grigore Dogaru și Ioan Onciu, care și-au continuat misiunea pastorală și în clandestinitate.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Marin Becan-Schipor a mulțumit celor prezenți la sfințirea bisericii, precum și tuturor binefăcătorilor acestei parohii, în mod special credincioșilor care i-au fost alături si l-au sprijinit. 

La eveniment a luat parte Primarul comunei Glodeni, Dl. Barna Kozma, oficialități locale și județene, dar și credincioși veniți din alte Parohii. 

Biserica din Moișa a fost construită între anii 1994-1999, iar la ridicarea acesteia au contribuit mai multe organizații și instituții, printre care Kirche in Not, Renovabis, Arhidieceza de München, Dieceza de Augsburg, Dl. Florea Dorin, Dl. Fodor Imre, Dl. Crișan Eugen, Dl. Mănișor Augustin, Dl. Duca Grigore, Dl. Dogaru Ioan Anton, Dl. Pietriș Tiberiu, Dl. Gruncă Nicolae, Dna. Istrate Maria Cecilia, precum și bunii și vrednicii credincioși ai acestei Parohii și alte persoane de bună credință. Clopotele au fost donate de Dl. Oltean Constantin, Dl. Oltean Toader și Oltean Viorel, iar pictura a fost realizată de Dl. Muste Valentin.

Sfințirea pietrei de temelie s-a săvârșit în anul 1994 de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, la acel moment Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar biserica a fost sfințită în data de 22 august 1999 de către Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. 

Din cauza degradării și a intemperiilor, au fost necesare ample lucrări de renovare, care s-au realizat în perioada 2022-2024, prin bunăvoința Familiei Oroian Eugen și Dorina, care au donat sumele necesare reparației acoperișului, zugrăvelii interioare și exterioare.

Toate cele săvârșite să fie spre preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor, spre binele Sfintei noastre Biserici și propășirea spirituală a Neamului nostru românesc.

 
Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș