Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Binecuvântarea Centrului Spiritual „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu” din Șăulia de Câmpie, Protopopiatul Râciu

asda

Duminică, 22 septembrie 2024, Duminica a 18-a După Rusalii (Pescuirea minunată), în Parohia Greco-Catolică din Șăulia de Câmpie, Protopopiatul Râciu, județul Mureș, localitatea natală a Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu, au avut loc ceremoniile de binecuvântare a bustului și a Centrului Spiritual „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu”. Evenimentul, la care au participat Înalt Preasfinția Sa Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova; Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla; Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș și Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a marcat împlinirea a cinci ani de la beatificarea, de pe Câmpia Libertății de la Blaj, a celor șapte Episcopi Greco-Catolici Martiri din România, de către Sfântul Părinte Papa Francisc. 

Festivitățile de la Șăulia de Câmpie au început cu o procesiune de la Centrul Spiritual „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu” la biserica cu hramul principal „Buna Vestire” și hramul secundar „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu”, unde Ierarhii au fost întâmpinați, conform tradiției, cu pâine și sare, de către un grup de copii din parohie, îmbrăcați în portul tradițional. Părintele Protopop de Râciu, Ioan Fărcaș, a ținut un cuvânt de bun venit.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Claudiu a prezidat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Răspunsurile au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj, condus de Petru Tutelea, iar atmosfera a fost însuflețită de doamna Veta Biriș, cu frumoase cântece religioase. 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, urmașul în scaunul episcopal al Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu. „ Aș dori să îi mulțumesc Preafericitului Părinte Lucian pentru că mi-a dat posibilitatea să fiu aici și să aduc salutul patern din Eparhia păstorită de Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu, pentru dumneavoastră, pentru toți, în acest gest simbolic de «întoarcere acasă» și îi mulțumim Domnului și celor care au contribuit la acest moment solemn. În același timp, recunoaștem că suntem cu toții chemați în a da laudă lui Dumnezeu, în cadrul liturgic, de către Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu”, a spus Preasfinția Sa Vasile. 

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinția Sa Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, a adus salutul și binecuvântarea Sanctității Sale Papa Francisc și a evocat, într-un discurs ținut în limba română, personalitatea Fericitului Alexandru Rusu, „un om cu calități excepționale, un bun creștin care și-a păstrat până la sfârșit statornică și integrală marea sa credință”. Preasfinția Sa Cristian i-a oferit apoi Nunțiului Apostolic o icoană a Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu.

Au urmat două conferințe, despre rolul și importanța Bisericii Greco-Catolice în istoria poporului român, susținute academicienii Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și Nicolae Hâncu. 

Momentele din biserica greco-catolică din Șăulia au continuat cu acordarea titlului de Cetățean de onoare post-mortem Fericitului Episcop Alexandru Rusu din partea Primăriei comunei Șăulia de Câmpie, acesta fiindu-i înmânat Preasfinției Sale Cristian de către primarul comunei Șăulia, Dorel Grigore Vancea. 

La finalul evenimentelor desfășurate în biserică, Preasfinția Sa Cristian i-a înmânat domnului Ovidiu Turcu, fiu al satului, care a susținut lucrările de renovare a bisericii, a centrului Centrului Spiritual „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu” și a casei parohiale, diploma de aleasă cinstire oferită de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, ca „semn al prețuirii și binecuvântării noastre, pentru râvna și dăruirea manifestate față de Biserică, prin sprijinul oferit Parohiei greco-catolice din Șăulia de Câmpie” și i-a dăruit o icoană a Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu.

Au mai adresat cuvinte de mulțumire Părintele paroh Claudiu-Emil Duda și domnul Ovidiu Turcu, toate momentele de după Sfânta Liturghie fiind moderate de Părintele Zaharie Pintea.

Festivitățiile de la Șăulia de Câmpie au fost încununate cu binecuvântarea, de către Înalt Preasfinția Sa Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, a bustul Fericitului Episcop Alexandru Rusu, realizat de artistul plastic Ilarion Voinea, situat în curtea bisericii, după care Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, a binecuvântat Centrul Spiritual „Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu”, situat în aceeași locație. 

Manifestările s-au încheiat cu o agapă frățească în curtea bisericii, la care au fost invitați să se alăture, în comuniune, toți cei prezenți. 

La ceremoniile organizate în Parohia Greco-Catolică din Șăulia de Câmpie au participat, pe lângă Ierarhii mai sus menționați, numeroși preoți, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, personalități ale vieții publice și culturale din România, precum și un număr mare de credincioși. 

Evenimentul, care a fost transmis în direct de postul de televiziune Angelus TV și de Radio Blaj TV Online, poate fi vizionat AICI.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș