Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Sfânta Liturghie la mormântul Sfântului Apostol Petru, la împlinirea a o sută de ani de la nașterea Fratelui Mihai Neamţu OSMB

asda

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, la mormântul Sfântului Apostol Petru, din Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în limba română, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea Fratelui Mihai Neamţu din Prilog, „Unchiu' Mihai”, călugăr din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, a cărui Cauză de beatificare se află în Faza Romană.

Au participat la Sfânta Liturghie IPS Köcsis Fulöp, Arhiepiscop-Mitropolit de Hajdudorog (Ungaria), Pr. Protoarhimandrit Robert Lisseiko, Superiorul general al OSBM, Mons. Paul Butnaru, oficial al Secretariatului de Stat, Pr. Vasile Man, postulatorul Cauzei de beatificare și canonizare a Fratelui Mihai, Preoți studenți, surori din cadrul Congregației Maicii Domnului (CMD) și credincioși din Țara Oașului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de seminariștii Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. 

Invitându-i pe toți cei prezenți la rugăciune pentru ca Fratele Mihai să fie cât mai curând ridicat la cinstea altarelor, Episcopul Cristian a subliniat faptul că în imediata vecinătate a locului celebrării, Mormântul Apostolului Petru, se află mai multe morminte ale Papilor care au avut o apropiere deosebită față de Biserica Greco-Catolică din România:  papa Pius al XI-lea, întemeietorul Colegiului Pio Romeno din Roma în 1937, Papa Pius al XII-lea, care în 1952 dorea să "sărute lanțurile celor care, întemnițați în mod nedrept, plâng și suferă pentru atacurile asupra religiei" în România, Sfântul Papă Paul al VI-lea care l-a creat Cardinal in pectore pe Episcopul Iuliu Hossu in 1969 și Papa Benedict al XVI-lea, cel care în 2005 a ridicat Biserica Română Unită la rang de Biserică Arhiepiscopală Majoră. 

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost recitată Rugăciunea pentru beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu Mihai NEAMȚU OSBM

Tatăl îndurărilor și Părinte a toată mângâierea,

Tu l-ai chemat pe fratele Mihai Neamțu sa fie semn al Îndurării Tale în Biserica Greco-Catolică din România.
Prin viața sa dăruită Ție, ne-a învățat că suntem născuți din nimic, dar suntem meniți să împărățim veșnic împreună cu Cristos.
Trimite-ne, Doamne, vindecarea sufletelor și a trupurilor noastre, precum și harul pe care Ți-l cerem acum prin mijlocirea fratelui Mihai, nădăjduind, prin bunătatea Ta, că el va fi ridicat in curând la cinstea altarelor.

Că pe Tine te laudă toate puterile cerești și Ție mărire îți înălțăm,
Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Tatăl nostru…

Născătoare de Dumnezeu…

Mărire Tatălui…


Biografie MIHAI NEAMȚU OSBM

 

Fratele Mihai Neamţu s-a născut la 12 octombrie 1924 în satul Prilog, judeţul Satu-Mare, într-o familie cu 12 copii, din părinții Gheorghe și Terezia. Din anul 1931, până în anul 1936, a urmat școala primară în satul său natal. La vârsta de 14 ani a suferit de paralizie pe partea stângă. 

După doi ani petrecuți la mănăstirea greco-catolică de la Bixad, din cauza unor probleme de sănătate, tânărul Mihai Neamțu a revenit la casa părintească, unde, în perioada de persecuție a Bisericii Greco-Catolice, a avut o intensă activitate pastorală pentru numeroși credincioși, fiind urmărit în permanență de către serviciile de Securitate.

Cu timpul, vestea i s-a dus în toată ţara şi au început să vină zilnic sute de oameni bolnavi la Prilog. Toţi cei care l-au căutat au fost primiţi. Dar călugarul vindecător refuza bani pentru binele pe care-l făcea celor suferinzi. Programul de primire a celor bolnavi era de la ora 9 dimineaţa până târziu în noapte, astfel încât Unchiul Mihai, cum i se zicea, avea doar două pauze de masa pe zi. Chiar extenuat, continua să primeasca bolnav după bolnav. 

„Orice boala poate fi vindecată!”, era credinţa călugărului Mihai. El nu recomanda să se renunţe la terapia medicamentoasă, aducătoare şi ea de efecte benefice. Spunea doar că medicamentele trebuie ajutate cu ceaiuri naturiste.

În plus, îndemna la rugăciune şi, în modestia lui, credea cu toată convingerea că orice om are în el o particică de Dumnezeu, de aceea fiecare bolnav se poate vindeca. „Nu fiţi trişti, căci bucuria Domnului este Puterea voastră“, spunea el.

Îi cunoştea bine pe toti care îi călcau pragul. Le răspundea la întrebări legate de boala, de tratamente, la întrebari legate de viaţa de zi cu zi. Cine urmează terapia indicată de Unchiul Mihai trebuie să ţină cont de câteva sfaturi generale. Ceaiurile se pot îndulci doar cu sirop natural de afine, lămâie, brad, zmeură, mure. Lichidele nu trebuie băute reci sau fierbinţi, la fel şi mâncarea. Periodic, bolnavul trebuie să facă analize şi controale medicale. Împărtăşania, luată conştient, conduce spre sănătate sufletească şi trupească. 

Pe lângă reţetele de sănătate, Unchiul Mihai a transmis şi învăţăturile lui pline de înţelepciune, care ne vor face viaţa mai bună: „Fiţi veseli!“, „Înainte de orice, fii moral!“, „Nu te enerva!“, aceastea erau principiile de bază ale filosofiei lui. 

A fost reprimit în Ordinul Sfântului Vasile cel Mare în data de 2 februarie 1981, în condițiile de clandestinitate ale Bisericii Române Unite, de către superiorul provincial de atunci, Părintele, Gheorghe Marina, OSBM. Voturile perpetue au fost depuse pe data de 1 ianuarie 1986.

Călugărul Mihai Neamțu OSBM a trecut la Domnul în data de 23 iunie 2000.

În data de 23 iulie 2018, Congregația pentru Cauzele Sfinților a emis decretul Nihil Obstat, prin care își exprimă acordul pentru începerea Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu MIHAI NEAMȚU OSBM.

În 15 august 2018, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a publicat Edictul prin care se manifestă în mod public Cererea Părintelui Postulator Cristian Barta, legată de începerea Cauzei și a Anchetei arhieparhiale asupra vieții și virtuților eroice, precum și asupra faimei de sfințenie unită cu faima semnelor ale Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM. 

La 14 septembrie 2018, în Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, în prezența Preafericirii Sale Cardinal Lucian și  a Preasfinției Sale Claudiu, a avut loc Sesiunea de deschidere a Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, trecut la Domnul la data de 23 iunie 2000.

Detalii despre viața Fratelui MIHAI NEAMȚU OSBM și despre cauza de beatificare, AICI.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș