Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Reculegere spirituală pentru soțiile preoților din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

asda

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, a avut loc o zi de reculegere spirituală pentru Doamnele Preotese din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. 

Întâlnirea a debutat cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii în Catedrala Blajului, prezidată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, răspunsurile fiind date de seminariștii Seminarului Arhieparhial Major “Bunavestire” din Blaj. 

În numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Episcopul Cristian a mulțumit doamnelor preotese din Arhieparhie, pentru devotamentul și fidelitatea de care dau dovadă în slujirea Bisericii, alături de soții lor, în misiunea încredințată de Domnul, de a fi modele în comunitățile de credincioși.

La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost venerate relicvele Fericiților Episcopi Martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii celebrate pe Câmpia Libertății din Blaj, în data de 2 iunie 2019.

Au urmat două conferințe, susținute de dna prof. Astrid Kaptijn, profesor de drept canonic la Facultatea de Teologie din Universitatea din Freiburg (Elveția) și de Printele Eugen Jurcă, din Eparhia de Lugoj. Cele două expuneri s-au axat pe dimensiunea sacramentală a chemării fiecărui creștin, precum și pe misiunea specifică a soției de preot. Misiunea de Preoteasă este o adevărată vocație, aceasta fiind chemată să împărtășească bucuriile și provocările vieții pastorale. Totodată, au fost expuse dificultățile care pot caracteriza viața de familie a preotului, precum și resursele spirituale pentru ca acestea să poată fi depășite împreună, îndeosebi întreținând și promovând relații de calitate, atât în familia preotului, cât și în comunitate. Prin franchețea și profunzimea reflecțiilor, cei doi conferențiari au reușit să inspire Doamnelor Preotese nevoia unei aprofundate evlavii în spiritul slujirii lui Dumnezeu.

După cele două conferințe, preotesele din Arhieparhie au mers la Centrul Spiritual "Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu", unde au avut prilejul să participe  la vernisajul unei expoziții de pictură a artistului plastic Alexandra Belciug din Târgu Mureș. Având ca temă principală suferința și martiriul Bisericii Greco-Catolice, expoziția vernisată a surprins, prin culoare, diferitele manifestări ale martiriului unei Biserici care timp de patruzeci de ani a fost o Biserică în catacombe.

Totodată, Doamnele Preotese au avut ocazia să se reculeagă în camera în care Fericitul Ioan Suciu, Episcopul tinerilor, a locuit, în mansarda casei părintești din Blaj, care a fost binecuvântată, pe 6 iunie 2024, în urma lucrărilor de restaurare și amenajare. Fiecare participantă a primit, din partea Arhieparhiei, câte un exemplar din lucrările “Tinerețe” și “Mama”, avându-l ca autor pe Episcopul Ioan Suciu.


Biroul Arhieparhial de Presă