Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Gheorghe Șincai (1754-1816): promotor al învățământului românesc din Transilvania

asda

Aniversarea a 270 de ani de la deschiderea Școlilor Blajului, de către Episcopul Petru Pavel Aron, din toamna anului 1754. „Făclia aprinsă la Blaj” (Mircea Eliade) a avut o rezonanță și conotații particulare pentru un fost elev al Blajului, care a urmărit evenimentul sub cupola universar-academică a „Orașului Luminilor”.

Patternul educațional blăjean definit de instrucție și educație - ambele aflate sub aureola creștină - a fost implementat în arealul românesc din Transilvania încă de la începuturile învățământului, inaugurat în 11 octombrie 1754, în urbea de la îmbinarea Târnavelor.

Unul dintre „difuzorii timpurii” ai învățământului blăjean a fost Gheorghe Șincai, distins corifeu al Școlii Ardelene, curent iluminist ce avea să se dezvolte într-o perioadă imediat următoare deschiderii școlilor de la Blaj. Rămânând în registrul aniversar școlar al anului 1754, se cuvine a-l completa cu câteva gânduri referitoare la personalitatea lui Gheorghe Șincai, născut în acest al doilea, din cei șapte ani providențiali ai Blajului, la care am făcut referire într-un  volum publicat recent(„Permanența spiritului Blajului”,Ed.Ecou Transilvan,Cluj-Napoca,2024,p.13-16).

Născut la Râciu-Mureș, Gheorghe Șincai urmează instrucția școlară inițial în satul natal,  ulterior la Târgu Mureș (Colegiul reformat), Cluj (Seminarul iezuit „Sf.Iosif”), Bistrița(Gimnaziul piarist) și Școala Mănăstirească din Blaj. După parcursul universitar occidental din Roma (Colegiul „De Propaganda Fide”) și Viena, Gheorghe Șincai se întoarce la Blaj, ocupând funcția de profesor la Gimnaziul românesc și din 1782 și de director al Școlii normale, instituția de formare a viitorilor dascăli. În acest context și de pe această poziție va contribui în mod direct la întemeierea a 376 școli sătești, autointitulându-se director „a peste toate școlile românilor din Ardeal”(1782-1794). Pentru optimizarea procesului didactic a elaborat manuale școlare(abecedare,gramatici,cărți de aritmetică), iar pentru educația religioasă bucoavne, alături de traducerea Catehismului.

S-a preocupat în mod constant de emanciparea națională și socială a românilor din Transilvania, urmând calea reformelor și având mereu ca obiectiv acțiunea de culturalizare. Suportul acestor deziderate a fost reprezentat de bogatele cunoștințe lingvistice, prin însușirea limbilor greacă, latină, germană, maghiară, italiană, franceză și de o temeinică cunoaștere a literaturii clasice antice. În acest context a elaborat (în colaborare cu Samuil Micu) celebra lucrare intitulată „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”. De numele lui Gheorghe Șincai se leagă însă monumentala lucrare-realizată pe parcursul a trei decenii-intitulată „Hronica românilor și a mai multor neamuri”. Prin forța și impactul exemplului personal,Gheorghe Șincai aduce un plus de semnificație personalității dascălului blăjean de odinioară,adeseori și preot, într-o complementaritate cu valențele  instructive și educative ale acestora.

 

 Prof.univ.dr. Sorin Nicu Blaga

      medic și muzician