Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Parohia Mănărade în zi de sărbătoare

asda

În Duminica a treia după Rusalii (a Predicii de pe munte), 3 iulie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mănărade, Protopopiatul Blaj.

Din încredințarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Episcopul Cristian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. An de an credincioșii acestei parohii s-au bucurat de prezența numeroșilor preoți cu care s-au unit în rugăciune cu ocazia acestei sărbători.

La Sfânta Liturghie au concelebrat Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele Marius Ilie Moldovan, Paroh al Parohiei Mănărade, precum și mai mulți preoți.

În cadrul celebrării liturgice credincioșii din parohie prezenți în număr mare, s-au hrănit sufletește în bucuria celebrării împărtășite în comuniune.

Preasfinția Sa Cristian a îndemnat în cuvântul său de învățătură la abandonarea grijilor vieții de zi cu zi în mâinile lui Dumnezeu, cel care are grijă de fiecare dintre noi asemeni unui tată iubitor. Episcopul auxiliar a mulțumit comunității evanghelice, pentru spiritul de frățietate manifestat prin punerea la dispoziție a lăcașului de cult.

La finalul oficiului liturgic, Părintele Moldovan a mulțumit Domnului pentru harurile revărsate peste întreaga parohie precum și pentru această minunată zi de sărbătoare; Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan pentru grija manifestată față de credincioșii din Mănărade; Episcopului Cristian pentru bucuria adusă comunității prin prezența sa și prin celebrarea Sfintei Liturghii, precum și pentru îndemnurile transmise în cuvântul de învățătură; preoților prezenți pentru osteneala și frățietatea lor, precum și tuturor credincioșilor prezenți și implicați ca de fiecare dată în buna organizare a parohiei.

Vizita Episcopului Auxiliar în Parohia Mănărade s-a încheiat cu o agapă frățească, la care au fost invitați toți cei prezenți ca expresie a comuniunii și a iubirii frățești.

***

Parohia Mănărade este una dintre cele mai vechi parohii ale Bisericii Greco-Catolice din România. Prima biserică greco-catolică de piatră a fost construită în anul 1737, folosindu-se aceleași materiale cu care a fost zidită Catedrala Blajului, prin purtarea de grijă și osteneala Episcopul Ioan Inochentie Micu Klein.

Aici au trăit în armonie și bună înțelegere români greco-catolici și sași evanghelici până în anul 1948.

După anul 1989, prin bunăvoința Consistoriului Superior Evanghelic de la Sibiu și a reprezentanților fostei comunități săsești locale, care număra în urmă cu câteva decenii peste o mie de credincioși, lăcașul de cult evanghelic edificat în secolul al XIX-lea a fost dat în folosința Bisericii noastre. Celebrările liturgice ale Parohiei greco-catolice din Mănărade sunt oficiate în lăcașul de cult evanghelic dedicat Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În ultimii ani, sașii mănărăzeni, stabiliți acum în Germania dar legați sufletește de aceste meleaguri, au restaurat biserica în exterior și zidul de piatră, iar în ultimii ani prin grija Mitropoliei Blajului s-au executat și lucrări de restaurare interioară.

Parohia a fost reînființată încă din anul 1990 și a fost păstorită de către părintele Ioan Gabra, (1990-1999), de părintele Iulian Cherteș (1999-2009) iar mai apoi administrată interimar de părintele Daniel Câmpean (2009-2011).

Din toamna anului 2011 credincioșii parohiei sunt păstoriți de către părintele Marius Ilie Moldovan, parohul actual al comunității greco-catolice.

 

A consemnat pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei

Pr. Marius Ilie Moldovan