Cu prilejul deschiderii Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhieparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Alba Iulia și Făgăraș este potrivit să punctăm, pe scurt, câteva legături biografice ale ilustrului ierarh cu Arhieparhia care își are sediul la Blaj. Cu toate că valențele personalității arhiereului Iuliu Hossu sunt relevante pentru întreaga Biserică Catolică și pentru toată națiunea română, totuși considerăm că legăturile sale cu Blajul au o semnificație aparte, pe care o exprimăm aici prin intermediul a patru momente fundamentale din viața sa.
Întâi de toate, Cardinalul Iuliu Hossu este un fiu al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș prin nașterea sa, fiind născut la Milaşul Mare, azi Milaș, jud. Bistriţa-Năsăud, în data de 30 ianuarie 1885, al treilea din cei şase băieţi ai parohului Ioan Hossu şi ai Victoriei, născută Măriuţiu, fiind nepotul episcopului Vasile Hossu. Descinde dintr-un neam cu adânci rădăcini în istoria Transilvaniei.
Al doilea moment care reflectă apartenența sa la Arhieparhia de Blaj este constituit de etapa educației sale în vestitul Gimnaziu Superior Român Unit de Băieți din Blaj, unde a urmat clasele V-VIII în perioada 1900-1904. În această școală a avut profesori de excepție și formatori care i-au imprimat o profundă dragoste de Dumnezeu și de semeni, un atașament aparte față de națiunea română, precum și respectul față de carte și instituțiile de învățământ. Cei patru ani petrecuți ca elev la Blaj cu certitudine au fundamentat în sufletul și în inima lui valorile care i-au fost referințe de temelie în activitatea viitoare. Doar după examenul de maturitate susținut la Blaj, în 1904, este primit în Episcopia de Lugoj de către episcopul Vasile Hossu, unchiul său, de unde este trimis la Colegiul De Propaganda Fide la Roma (1904-1910) pentru studiile teologice.
Al treilea moment semnificativ din evoluția sa care are o legătură sacră cu Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș este consacrarea sa ca episcop în Catedrala Mitropolitană din Blaj. Fiind numit episcop prin decret împărătesc și prin numire papală în 1917 în scaunul rămas vacant al Episcopiei greco-catolice de Gherla, ca urmare a decesului episcopului Vasile Hossu, unchiul său, consacrarea episcopală a lui Iuliu Hossu a avut loc în 21 noiembrie (4 decembrie stil nou) 1917, cu prilejul sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în Catedrala Mitropolitană de la Blaj, fiind oficiată de către Mitropolitul Victor Mihaly de Apşa şi de episcopii Demetriu Radu al Orăzii şi Valeriu Traian Frenţiu al Lugojului. În Catedrala din Blaj, în cuvântul său, referindu-se la Biserica dragă lui, Iuliu Hossu spune: „Dară acum, când viaţa mea se identifică într-un mod şi mai deosebit cu viaţa sfintei noastre Biserici, când interesele ei sunt grijile sufletului meu ziua şi noaptea, când durerile ei sunt luptele mele, voi repeta acele cuvinte nu în taină, ci în faţa întregului popor dreptcredincios aici adunat între aceste scumpe şi sfinte ziduri istorice, pentru ca martori să-mi fie mie cu toţii, că adevărul l-am grăit eu astăzi, şi cu prorocul voi zice: «să se lipească limba mea de gâtlejul meu de nu-mi voiu aduce aminte de tine Sioane; de nu voi pune Ierusalimul în culmea bucuriei mele». Mărire celui Atotputernic! Dumnezeu este singura mea nădejde, este calea mea” (Unirea, Blaj, nr. 74-75, 1917, p. 3). Ulterior, în cursul activității sale, va participa la Blaj la numeroase întâlniri oficiale și conferințe episcopale.
Al patrulea moment care reflectă legătura Cardinalului Iuliu Hossu cu Mica Romă este beatificarea sa - împreună cu ceilalți șase episcopi greco-catolici români care au suferit martirul sub regimul comunist la jumătatea secolului XX - la Blaj, centrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în data de 2 iunie 2019, de către Papa Francisc. Într-un fel anume, mărturia întregii sale vieți de apostolat și de suferință a fost încununată prin ridicarea sa la cinstea altarelor, printr-o ceremonie oficiată pe Câmpia Libertății, în partea de răsărit a Catedralei în care a fost consacrat episcop.
Astfel, rezultă că legăturile Arhiereului Iuliu Hossu cu Arhieparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Alba Iulia și Făgăraș, sunt multe și puternice, fiind prezente pe întreg parcursul vieții sale. Mai mult, în Memoriile sale folosește de mai multe ori expresia „sfânta mitropolie a Blajului”, care oglindește dragostea și reverența pe care le nutrea pentru centrul Bisericii sale. Spiritul Blajului i-a fost lumină și călăuză pe tot parcursul vieții ultimului supraviețuitor din rândul ierarhilor greco-catolici titulari la 1948, celui care reprezintă și azi un model de credinţă şi fermitate: Cardinalul Iuliu Hossu.
Deschiderea Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș a avut loc duminică, 5 ianuarie 2025, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. Amănunte, AICI,
Pr. lect. univ. dr. Anton Rus, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș