Duminică, 22 iunie 2025, Duminica a doua după Rusalii (Chemarea primilor apostoli), Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a fost prezent în mijlocul comunității greco-catolice din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Daia, Protopopiatul Sibiu, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească și a săvârșit sfințirea Mesei Altarului din biserica parohială, un eveniment cu o profundă însemnătate istorică și spirituală pentru întreaga comunitate.
Biserica actuală a fost construită în jurul anului 1936, însă a fost trecută în administrarea parohiei ortodoxe în anul 1948. După un îndelungat demers juridic, început în anul 2004, lăcașul de cult a fost recuperat de către Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. În anul 2020, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a Sfintei Mese, s-a constatat absența Hrisovului și a Sfintelor Moaște din interiorul Altarului, ceea ce a confirmat faptul că biserica nu fusese sfințită niciodată, de niciun episcop, fie greco-catolic, fie ortodox. Sfințirea, amânată inițial din cauza pandemiei, a fost astfel nu doar o împlinire canonică, ci și un gest de reparație și binecuvântare pentru întreaga comunitate locală.
Preasfinția Sa Cristian a fost întâmpinat cu bucurie de părintele paroh Andrei Baici și de Părintele Nicolae Popa - Protopop de Sibiu, însoțiți de un sobor de preoți din Protopopiatele Sibiului și Blajului: Pr. Daniel Petri, Pr. Ioan Ștefan Crișan, Pr. Gheorghe Răulea și Pr. Ioan Găban. Copiii și tinerii parohiei au întâmpinat ierarhul în straie populare tradiționale, într-un gest de comuniune și mărturie vie a credinței moștenite.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost înfrumusețată de prezența corului studenților teologi de la Blaj și de recitalul doamnei Veta Biriș, invitat special al comunității, care a interpretat pricesne și cântări religioase.
Slujba de sfințire a Mesei Altarului a avut loc după Intratul Mic, imediat după antifonul „Fericirilor”. Părintele protopop Nicolae Popa a rostit un cuvânt de aducere aminte privind istoria redeschiderii parohiei, iar Preasfinția Sa Cristian a dat citire Hrisovului - documentul oficial de sfințire. Masa a fost spălată cu apă binecuvântată, înmiresmată cu parfum de trandafiri și unsă cu Sfântul și Marele Mir. În cele patru colțuri au fost așezate chipurile celor patru Evangheliști, urmate de așezarea acoperămintelor și a obiectelor liturgice necesare celebrării Sfintei Liturghii.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Cristian a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind importanța lucrării Spiritului Sfânt în viața comunității, iar Părintele paroh Andrei Baici le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la acest moment de har, oferind, în semn de recunoștință, câte un dar simbolic Preasfinției Sale și doamnei Veta Biriș.
Evenimentul s-a încheiat cu ungerea credincioșilor cu untdelemn sfințit și cu posibilitatea de a se apropia și a săruta Sfânta Masă. În curtea bisericii, credincioșii au fost invitați să se bucure de o agapă frățească, organizată cu sprijinul comunității locale și al binefăcătorilor parohiei.
Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș