Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Jubileul familiilor din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Cluj-Gherla

asda

Sâmbătă, 28 iulie, în peisajul de poveste al pădurii Cărbunari de lângă Blaj, familii de pe întreg cuprinsul Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș și Eparhiei de Cluj-Gherla, precum și oaspeți veniți din alte părți ale țării, s-au adunat, la chemarea Preasfintei Fecioare Maria, la Sanctuarul Arhidiecezan Major Fecioara Săracilor de la Cărbunari pentru a participa la cea de-a treia Întâlnire Intereparhială a Familiilor din cele două dieceze, o întâlnire desfășurată anul acesta sub semnul anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu de către statul român, dar și al Anului Jubiliar al Speranței declarat în Biserica Catolică de Sf. Părinte Papa Francisc.

Programul a început la poalele dealului pe care se află sanctuarul, cu Calea Crucii pentru Familii, parcursă în procesiune spre sanctuar, unde, stațiune după stațiune, câte o familie a preluat crucea, ducând-o mai departe, și citind meditația acelei stațiuni. Astfel, am ajuns împreună, urmând Crucea Mântuitorului, la Sanctuarul Fecioara Săracilor. La sosire, în timpul de pregătire pentru Sf. Liturghie care a urmat, pr. Dumitru Petru a făcut o scurtă prezentare a Sanctuarului de la Cărbunari, a cărui istorie este strâns legată de aparițiile Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux, Belgia și apoi toți preoții prezenți au fost invitați să fie la dispoziția credincioșilor pentru Sacramentul Spovezii.

În centrul sărbătorii s-a aflat, bineînțeles, Sf. Liturghie Arhierească, unde ne-am bucurat de prezența, cuvântul și binecuvântarea ierarhilor noștri, PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și PS Claudiu Lucian Pop, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla. În cuvântul de învățătură oferit în cadrul Sf. Liturghii, PS Claudiu a subliniat că întâlnirea noastră, a familiilor din cele două eparhii are loc sub protecția Sfintei Fecioare, în al cărei sanctuar ne aflăm și în ziua în care în Biserica Catolică din întreaga lume se sărbătorește Inima Preacurată a Preasfintei Fecioare Maria. Totodată, ne aflăm într-un an jubiliar dedicat în Biserica Catolică speranței, dar și într-un an dedicat în România Cardinalului Iuliu Hossu, a cărui întreagă viață stă ca o mărturie de viață trăită sub semnul speranței creștine. PS Claudiu a îndemnat apoi pe cei prezenți ca, păstrând în inimi mesajul Sf. Fecioare, „Dacă ați ști cât de mult vă iubesc, ați plânge de bucurie”, să nu lase ca această sărbătoare să rămână doar un episod singular, ci, așa cum ne-am adunat la Cărbunari, să continuăm să ne întâlnim, lună de lună, preoți și credincioși, o familie de familii, astfel încât experiența de comuniune trăită în această zi să se transforme într-un drum de viață trăită în speranță, cu Dumnezeu, sub ocrotirea Preasfintei Fecioare.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat un moment de prezentare a albumului omagial „Adevăr și Libertate. Cardinalul Iuliu Hossu și Biserica Persecutată” realizat de domnul Cornel Brad, sub coordonarea PS Cristian. În prezentarea sa domnul Cornel Brad a menționat că albumul reprezintă un proiect editorial care adună mărturii scrise, dar mai ales în imagini, despre continuitatea activității Bisericii Greco-Catolice din perioada comunistă, când Biserica Greco-Catolică era considerată de oficialități ca fiind desființată, iar PS Cristian a scos în evidență, printre altele, rolul esențial de pare familiile l-au avut în menținerea vie și transmiterea credinței, în acel context de persecuție, un rol pe care însă trebuie să continue să îl aibă și în prezent. 

A urmat apoi cateheza despre familie a pr. Cristian Barta, care ne-a vorbit despre importanța sacramentului căsătoriei, nu doar ca un eveniment constitutiv al familiei, ci ca o sursă continuă de har. Prin sacramentul căsătoriei are loc un mic miracol permanent, prin care Dumnezeu este prezent în mijlocul familiei creștine, binecuvântând, transformând și înălțând iubirea soților, pentru a reflecta într-adevăr iubirea lui Dumnezeu. Astfel, iubirea dintre soți devine reflectare vie a acestei iubiri pentru lumea în care trăim, iar fiecare gest de iubire, fiecare mică jertfă făcută în familie, de la cele mai banale lucruri pe care la facem zilnic unii pentru ceilalți până la sacrificiile cele mai mari, toate devin moduri în care se manifestă miracolul prezenței și lucrării lui Dumnezeu în noi și în familiile noastre.

Celebrarea s-a încheiat apoi cu un frumos moment în care familiilor participante care aniversau un număr semnificativ de ani de căsătorie li s-au oferit de către cei doi ierarhi diplome aniversare și binecuvântarea arhierească.
Sărbătoarea a continuat apoi și după prânzul oferit de organizatori cu un frumos recital de pricesne și cântece populare oferit de doamna Mariana Anghel, care ne-a readus în inimi atât bucuria cât și dorul atât de frumos și de simplu exprimate de acordurile cântului popular românesc.

A urmat apoi mărturia doamnei Adela Oprișa despre fratele Mihai Neamțu, a cărui cauză de beatificare este în curs și de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit în aceste zile 25 de ani. Am avut astfel privilegiul de a asculta experiența sa personală cu „unchiul” Mihai, cum i se spunea, o mărturie care ne-a vorbit atât despre clarviziunea pe care o avea fratele Mihai în călăuzirea spirituală oferită și despre mijlocirea și însoțirea în rugăciune a celor care veneau la el. 

După această mărturie a urmat un timp pe ateliere, în care cei prezenți au fost invitați să participe la unul dintre atelierele care s-au desfășurat în diferite puncte din poiana în care se află Sanctuarul, alegându-și atelierul în funcție de tema care îi atrage mai mult. Atelierele oferite au avut diferite teme, ardesând provocări cu care se confruntă familiile în viața de zi cu zi în lumea de astăzi. Pr. Mihai Groza, responsabil cu pastorația familiilor în Arhieparhia de Alba iulia și Făgăraș a susținut un atelier despre importanța binecuvântărilor în familie; doamna psiholog și psihoterapeut Domnica Petrovai a vorbit despre efectele internetului, ale social-media și a inteligenței artificiale asupra dezvoltării copiilor; domnul Mircea Mureșan a vorbit despre cum putem să gestionăm o adicție a unui membru al familiei, Mircea și Simona Oltean au susținut un atelier despre transmiterea credinței în familie; Irina și Dragoș Tonea au susținut un atelier despre asertivitate și empatie în comunicarea în cuplu; doamna Monica Culea a prezentat un atelier despre rugăciunea de mijlocire; pr. Romeo Horvat, împreună cu doamna psihoterapeut Codruța Constantinescu au susținut un atelier despre cum să îl păstrăm pe Dumnezeu în viețile noastre și despre arta de a fi împreună; iar doamna Claudia Kömives a pregătit, pentru copii și tineri, un atelier despre arta mozaicului.

În tot acest timp, surorile din Congregația Maicii Domnului (CMD) Blaj au organizat un moment de adorație euharistică în Biserica Sanctuarului

Ultima parte a sărbătorii a oferit celor interesați, după încheierea atelierelor, un tur ghidat prin Mica Romă, pentru a redescoperi locurile încărcate de istorie ale Blajului, iar apoi Sărbătoarea Familiilor s-a încheiat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră Sf. Treime din Blaj, cu celebrarea vecerniei sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Mulțumim bunului Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria, sub a cărei mantie ocrotitoare ne-am simțit cu adevărat în această zi, pentru clipele de bucurie și comuniune pe care le-am trait împreună, familii venite din locuri diferite, dar cu toții parte a marii familii a Bisericii.

GALERII FOTO

CALEA CRUCII PENTRU FAMILII

SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ 1

SFÂNTA LITURGHIE ARHIEREASCĂ 2

CONFERINȚE, PREZENTARE ALBUM IULIU HOSSU, ATELIERE

 

Birourile pentru Pastorația Familiei din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și Eparhia de Cluj-Gherla