Tradiția creștină i-a considerat întotdeauna pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel drept cei doi stâlpi ai Bisericii - carisme distincte, dar unite într-o unică mărturie martirică, oferită în inima puterii romane. În fiecare an, pe 29 iunie, calendarul liturgic ne invită să contemplăm această unitate apostolică nu ca pe un simplu episod istoric, ci ca pe un semn peren al fundamentului, al formei și al viitorului Bisericii. Anul acesta parohia greco-catolică „Sfântul Petru” din Brașov a oferit o celebrare exemplară a acestei sărbători, împletită cu moștenirea spirituală a Cardinalului Iuliu Hossu - a cărui memorie este cinstită în 2025, declarat oficial „Anul Cardinal Iuliu Hossu”.
Sărbătoarea extinsă pe parcursul unui întreg weekend a început sâmbătă, 28 iunie 2025, cu concertul coral intitulat „Memorial Iuliu Hossu”, găzduit în biserica parohială. Departe de a fi un simplu preludiu muzical, concertul a funcționat ca o cateheză estetică - o manifestare a intuiției clasice catolice conform căreia frumusețea evanghelizează. Corala Catolica a Protopopiatului Greco-Catolic Brașov, dirijată de Mihai Gavril Gorbonov, alături de Corul de Cameră Astra condus de Ioan Oarcea, au propus un repertoriu nu ca divertisment, ci ca proclamație a vieții de credință trăite prin sunet și armonie.
Muzica a deschis inimile credincioșilor spre întâlnirea cu Hristos în Cuvânt și în Taină. Trei tineri ai parohiei - Flavia Maria Florea, Iosif Mihai-Theodor și Anastasia Papadopoulos - au oferit un moment biografic dramatizat dedicat Fericitului Iuliu Hossu, evocând nu doar faptele exterioare ale episcopatului său și suferințele îndurate în temnițele comuniste, ci și configurarea sa interioară la Hristos cel răstignit. În acest mod, au reluat paradoxul care stă la inima mărturiei creștine: „căci când sunt slab, atunci sunt tare” (2Cor 12,10).
Această temă - a puterii revelate în slăbiciune - a fost articulată în continuare în reflecția profundă a părintelui Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. „Cardinalul Hossu nu aparține doar unei eparhii”, a afirmat el, „ci întregii Biserici Greco-Catolice și, de fapt, întregii Românii. Este un model național și eclezial de credință trăită în plinătate.” Cuvintele părintelui Tofană au surprins o realitate bisericească fundamentală: sfințenia nu este o performanță privată, ci un dar oferit înapoi Trupului lui Hristos pentru edificarea sa.
Punctul culminant al celebrării a avut loc duminică, 29 iunie, cu Sfânta Liturghie Arhierească, prezidată de Preasfințitul Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. Lecturile liturgice (Mt 6,22–33 și 2Cor 11,21–12,9) au adus în prim-plan tensiunea profundă care se află în inima uceniciei creștine. Evanghelia le-a reamintit credincioșilor că „nimeni nu poate sluji la doi domni” (Mt 6,24), în timp ce auto-revelația Apostolului Pavel a scos la lumină paradoxul harului divin: „cu multă bucurie mă voi lăuda mai ales în slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să locuiască în mine” (2Cor 12,9).
În omilia Sa, Preasfințitul Cristian a subliniat că viețile Sfinților Petru și Pavel nu au fost prezentate ca simple exemple istorice, ci ca semne vii ale modului în care harul lui Dumnezeu se manifestă prin limitele umane. Moartea lor la Roma - unul răstignit, celălalt decapitat - nu reprezintă doar finaluri biografice, ci evenimente sacramentale prin care Biserica se naște mereu din sânge și din Spirit. „Martiriul lor,” a remarcat episcopul, „nu a fost o înfrângere, ci o împlinire.”
Un moment deosebit de emoționant al Liturghiei a fost primirea Primei Sfinte Împărtășanii de către mai mulți copilași ai parohiei, un pas spiritual care a legat credința apostolică de generația ce vine. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Crișan a binecuvântat o icoană nou scrisă a Fericitului Iuliu Hossu, oferită de parohie ca dar pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Acest gest simbolic a adâncit conștiința faptului că Biserica nu este doar o instituție, ci o comuniune vie de memorie, misiune și speranță.
Sărbătoarea a fost onorată și de prezența părintelui Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc, precum și a unui sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Brașov, care au concelebrat alături de Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost susținute de Corala „Catolica” a Protopopiatului Greco-Catolic Brașov, sub conducerea domnului dirijor Dragoș Cohal.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice, între care domnul Lucian Pătrașcu, viceprimar al municipiului Brașov, și Pr. Marius Câmpean, director al cabinetului ministrului Secretariatului de Stat pentru Culte.
În numele comunității, părintele Flavius Leonard Florea, Vicar Administrativ și protopop de Brașov, a adus mulțumiri Preasfințitului Cristian pentru prezența Sa, precum și părintelui Vasile Tofană. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească.
Antonio Mureșan, pentru Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș