Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Comemorarea Episcopului Demetriu Radu la Rădești: sfințirea bustului și conferirea titlului de cetățean de onoare

asda

Comunitatea greco-catolică din Rădești, Protopopiatul Aiud, județul Alba, s-a reunit duminică, 13 iulie 2025, Duminica a cincea după Rusalii, pentru a aduce un omagiu unuia dintre fiii săi cei mai de seamă: Episcopul Demetriu Radu (1862–1920). Cu acest prilej, a fost dezvelit și binecuvântat bustul ierarhului, amplasat în curtea bisericii pe care a ctitorit-o, și i s-a conferit, post-mortem, Episcopului Demetriu Radu, titlul de cetățean de onoare al comunei căreia îi dă numele.

Manifestarea comemorativă a debutat prin Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată în biserica greco-catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Rădești, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei de Oradea, înconjurați de un sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenți teologi din Blaj și din Oradea, iar atmosfera de rugăciune a fost una de adâncă reculegere și mulțumire.

În cuvântul de învătățură, Preasfinția Sa Virgil, urmașul Episcopului Demetriu Radu în scaunul episcopal al Oradiei Mari, a evidențiat personalitatea complexă și remarcabilă a Episcopului Demetriu Radu, model de dăruire pastorală, erudiție, loialitate față de Biserică și patrie. Preasfinția Sa a subliniat importanța păstrării memoriei Episcopului Demetriu Radu și cultivarea recunoștinței față de cel care a contribuit  la păstrarea identității spirituale și naționale a românilor.

Atmosfera a fost animată și de solistul de muzică populară Sebastian Emanuel Stan, care a interpretat, la finalul Sfintei Liturghii, câteva pricesne și cântări religioase.  A urmat slujba parastasului pentru Episcopul Demetriu Radu și membrii familiei sale, oficiată de Preasfinția Sa Virgil Bercea împreună cu Preasfinția Sa Cristian Crișan.

Primarul comunei Rădești, Alin-Teodor Nicula, a dat citire hotărârii Consiliului Local al comunei privind conferirea, post-mortem, a titlului de cetățean de onoare al comunei Rădești, Episcopului Demetriu Radu.

Prezent la Rădești, Secretarul Nunțiaturii Apostolice din București, Don Luca Caveada, a transmis un mesaj din partea Nunțiunului Apostolic în România și Republica Moldova, IPS Giampiero Gloder, în cadrul căruia a evocat personalitatea Episcopului Demetriu Radu, despre care au mai vorbit părintele paroh Adrian Bișboacă și doamna Nicoleta Târnovean, descendentă a episcopului născut la Rădești.

Unul dintre cele mai importante momente ale comemorării de la Rădești a fost dezvelirea și sfințirea bustului Episcopului Demetriu Radu, amplasat în curtea bisericii, realizat de artistul plastic Romi Adam.

Doamna Nicoleta Târnovean și artistul plastic Romi Adam au primit cadouri din partea Episcopilor Cristian Crișan și Virgil Bercea, în semn de recunoștință pentru activitatea pe care o desfășoară pentru păstrarea memoriei vii a  Episcopului Demetriu Radu.

La evenimentul de la Rădești au participat protopopi, preoți, diaconi și credincioși din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Oradea. Din partea autorităților locale și județene au participat Prefectul Județului Alba, Nicolae Albu, Secretarul general al Consiliului Județean Alba, Vasile Bumbu, Primarul și Viceprimarul comunei Rădești, Alin-Teodor Nicula și Balazs Tibor, consilieri locali ai comunei. O prezență deosebită a fost cea a fostului Procuror General al României, Augustin Lazăr, care are rădăcini în comuna Rădești.

Comemorarea Episcopului Demetriu Radu la Rădești s-a desfășurat și în contextul aniversării a 115 ani de la sfințirea, la 17 iulie 1910, a bisericii cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, ctitorită de Episcopul Demetriu Radu, cu prilejul împlinirii a douăzeci și cinci de ani de preoție. Biserica din Rădești, în care își doarme somnul cel de veci Episcopul Demetriu Radu, este una dintre cele mai frumoase biserici greco-catolice, grație picturii interioare realizate de marele pictor Octavian Smighelschi.

 Născut la 26 octombrie 1862, în comuna Uifalău (astăzi Rădești), Demetriu Radu s-a remarcat încă din tinerețe printr-o înzestrare intelectuală deosebită. Studiile teologice la Roma și hirotonirea sa în 1885 au deschis un parcurs pastoral exemplar, început ca paroh greco-catolic la București, unde a activat și ca profesor de teologie și director al seminarului romano-catolic.

În anul 1896 a fost numit Episcop de Lugoj, iar din 1903 a păstorit Eparhia Greco-Catolică de Oradea, unde a desfășurat o activitate impresionantă în domeniile pastoral, educațional, social și diplomatic. A fost prezent la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, iar după Unire, a fost membru activ al Consiliului Dirigent.

Episcopul Demetriu Radu a murit tragic în 8 decembrie 1920, în atentatul cu bombă de la Senatul României, fiind considerat martir al Bisericii și al Neamului. A fost înmormântat în biserica cititorită de el la Rădești, satul natal.

În anii 1920, prin unirea satelor Uifalău si Tampahaza, s-a constituit satul Rădești, în amintirea și pentru cinstirea Episcopului Demetriu Radu.

Evenimentul de la Rădești a fost o manifestare de recunoștință și reverență pentru un ierarh care, prin viața și jertfa sa, a lăsat o amprentă luminoasă în istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și în istoria națională.

GALERIE FOTO 1

GALERIE FOTO 2

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș