Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș image

Elevii și dascălii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj și-au sărbătorit patronul spiritual

asda

Luni, 30 ianuarie 2023, în prezența Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, elevii și dascălii Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj și-au sărbătorit patronul spiritual, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, are o semnificație aparte pentru elevii și dascălii Liceului Teologic Greco-Catolic, iar în acest an bucuria a fost și mai mare, deoarece această zi specială fost astfel reluată după întreruperea pricinuită de pandemie.

În inima evenimentului s-a aflat celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfânta Treime",  prezidată, în numele Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Preasfinția Sa Cristian, la care au participat toți elevii școlii, de la grădiniță la liceu, cadre didactice și părinți. Atmosfera a fost una specială, pentru că este vorba despre o școală cu o istorie specială, care a marcat pentru eternitate istoria unui neam și a unei limbi. 

De fiecare dată când trecem pragul liceului ce poartă numele Marelui Vasile, Părinte și Doctor al Bisericii, ne cuprinde fiorul emoției pentru că bătrânele ziduri ne aduc aminte că avem o misiune aparte: aceea de a menține vie flacăra aprinsă în sufletul unui episcop vizionar, Ioan Inochentie Micu Klein, întemeietorul orașului și al școlilor, transmisă din generație în generație, dând naștere „geniului greco-catolic românesc". Spiritul Școlilor Blajului a însuflețit generații de tineri hrăniți cu celebrul „țipău" și a căror sete de cunoaștere a fost stâmpărată cu știința adusă din renumitele universități ale Occidentului.

„Fântânile darurilor" și cor meum sunt două expresii folosite de episcopul Petru Pavel Aron atunci când vorbea despre școală și despre elevi. „Fântânile darurilor", astfel au fost numite școlile la deschidere, în octombrie 1754, iar școlarilor veniți la Blaj din toate colțurile Transilvaniei, și cu care împărțea bucuros bucata de pâine, le spunea cor meum.

Corifeii Școlii Ardelene, Timotei Cipariu, Simion Bărnuțiu, Alexandru Borza, Ștefan Manciulea, Ioan Miclea, Pavel Dan, Radu Brateș, Alexandru Lupeanu-Melin sunt doar câteva nume din șirul lung de dascăli care, de-a lungul timpului, au plăsmuit destine care au lăsat urme adânci în cultura și politica românească, precum Ion Agârbiceanu, Corneliu Coposu, Ion Brad, Iuliu Hațieganu, Cardinalul Alexandru Todea, Episcopii Ioan Ploscaru, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Iuliu Hossu, etc.

La moment aniversar, suntem recunoscători tuturor acelora care ne-au fost și continuă să ne fie alături cu sfatul, rugăciunea și exemplul lor, iar elevilor și dascălilor le urăm curaj, speranță, înțelepciune și pricepere, pentru a putea continua cu credință și bucurie misiunea de a duce mai departe și peste tot flacăra aprinsă în Mica Romă acum aproape trei secole.

 

 

Profesor Cecilia Frățilă,

director al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”, Blaj