Marele cărturar Timotei Cipariu a fost omagiat luni, 27 februarie 2023, la Sediul Protopopiatului Greco-Catolic Blaj, cu ocazia împlinirii a 218 ani de la naștere, în cadrul conferinței „Timotei Cipariu, cleric greco-catolic și erudit român transilvănean”. La acest eveniment a fost prezent Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. Manifestarea a făcut parte din cadrul conferințelor populare organizate, lunar, de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Asociaţia Generală a Românilor Uniţi cu Roma (AGRU) Blaj.
Participanții, între care studenții teologi din cadrul Seminarului Teologic „Buna Vestire” Blaj, au putut asculta două conferințe, „Timotei Cipariu și Blajul”, susținută de Prof. univ. dr. diacon Ion Buzași și „Fărâma noastră de enciclopedism. Din armariul lui Cipariu”, susținută de Conf. univ. dr. Marcela Ciortea.
În prima conferință, Prof. univ. dr. diacon Ion Buzași a vorbit despre mândria lui Timotei Cipariu de a aparține confesiunii greco-catolice, limba română ca semn al individualității neamului românesc, o preocupare permanentă a cărturarului născut la Pănade, precum și despre oamenii Blajului, așa cum îi vedea părintele filologiei române. „Timotei Cipariu ne arată cum să iubim confesiunea noastră, cum să iubim limba română și cum să iubim oamenii Blajului. Și a iubi limba română înseamnă a o scrie și a o vorbi corect. Iar cuvintele lui sunt actuale, pentru că astăzi limba română se află, atât în școală, cât și în spațiul public, în mare suferință”, a concluzionat profesorul Ion Buzași.
A urmat conferința susținută de Conf. univ. dr. Marcela Ciortea, care a vorbit despre limbile vorbite de Timotei Cipariu, cu miturile care s-au format în jurul acestei calități pe care o avea acesta. Am aflat astfel că Cipariu cunoștea, pe lângă româna maternă, germana, latina, greaca, franceza, ebraica, siriaca, turca și araba, având preocupări particulare orientate spre limbile latină, ebraică și arabă, despre care a dat detalii în conferință. Spirit enciclopedic, Timotei Cipariu și-a creat, în timp, o bibliotecă impresionantă pentru acele vremuri, o parte dintre acestea fiind depozitate în celebrul său armariu, de unde vine și titlul conferinței, adică dulapul care, în loc de arme, haine ori vase, adăpostea volume și manuscrise de valoare. O altă temă din conferința susținută de dna. dr. Marcela Ciortea a fost și vizita pe care a făcut-o la Blaj istoricul german Theodor Mommsen, care în urma acestei întâlniri a publicat textul unei table cerate, descoperite la Roşia Montană, fără acordul lui Timotei Cipariu.
Dr. Marcela Ciortea și-a încheiat prelegerea cu un exercițiu de imaginație, recitând o foarte frumoasă poezie, creație proprie, în care a imaginat o posibilă întâlnire dintre Mihai Eminescu și Timotei Cipariu, în timpul popasului blăjean din 1866, cu precizarea că cele două mari personalități ale culturii române nu s-au întâlnit niciodată față în față.
La finalul manifestării, mulțumind organizatorilor și celor doi vorbitori în numele Preafericitului Părinte Card. Lucian, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre importanța conferințelor populare organizate la Blaj, cea dedicată lui Timotei Cipariu ajutându-ne să evităm două riscuri: „amnezia”, adică să uităm cine au fost și ce au făcut pentru Biserică și pentru poporul român marii noștri înaintași, precum Timotei Cipariu, și „autosuficiența”.
Cele două conferințe pot fi ascultate AICI
Următoarea conferință organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Asociaţia Generală a Românilor Uniţi cu Roma (AGRU) Blaj va avea loc în data de 27 martie 2023, iar invitat va fi Prof. univ. dr. preot Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca”.
Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș